Victoria chockad av terrorattacken

NYHETER

Kungafamiljen skakad efter bomben i Stockholm

Kungafamiljen skakas av terrordådet i Stockholm.

För första gången kommenterar nu Victoria och Daniel dådet.

– De tyckte det var chockartat att det hände så nära oss, säger Peter Carlsson på Sveriges kristna råd, som träffat paret.

Foto: förstör mycket Kronprinsessan Victoria tycker att terrordådet i Stockholm förstör mycket av det arbete för samhörighet som pågår i Sverige.

I går hade kronprinsessan Victoria och prins Daniel ett möte med företrädare för Sveriges kristna råd. Huvudanledningen var att paret skulle få en försenad bröllopspresent – en krubba tillverkad i Betlehem.

– De blev väldigt glada för gåvan och ska nu ta hem den till Haga Slott. Varken Victoria eller Daniel har varit i Israel eller Palestina, men berättade att de gärna vill åka dit. Då måste de dock hitta ett sätt som inte gör det så politiskt laddat, säger rådets informatör Peter Carlsson.

”Förstör mycket”

Under mötet i går diskuterades även lördagens terrorattack i centrala Stockholm. Kungafamiljen har reagerat kraftigt och kronprinsessparet uttryckte sin bestörtning över självmordsbombaren, som planerade att slå till mitt i julhandeln.

– De tyckte det var chockartat att det hände så nära oss, säger Peter Carlsson.

Både Victoria och Daniel har följt medierapportering de senaste dagarna.

– De tycker att det här dådet förstör mycket av det arbete för samhörighet som pågår i Sverige. Men de tycker att det är bra att de olika religionernas företrädare kan jobba tillsammans och inte behöver stå emot varandra, säger Peter Carlsson.

Gemensamt ansvar

Under mötet diskuterade Victoria och Daniel bland annat faran med att muslimer som grupp får lida för vad en enskild individ gör.

– Vi pratade om att stigmatisera människor. Där var vi överens med Victoria och Daniel. De tyckte att vi har ett gemensamt ansvar att inte polarisera utan vårda traditionen av dialog som finns i Sverige, säger Sven-Bernhard Fast, generalsekreterare för Sveriges kristna råd.