Skjutna – i köket

avCarina Bergfeldt, Johanna Hellsten, Erik Olsson, Pelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kvinnorna tittade på tv – då small det i fönstret. Vittne såg man springa

1 av 3 | Foto: patrick persson
”Vi är jätterädda” I det här huset i malmö skottskadades i går en 34-årig och en 26-årig kvinna. Kulan träffade först 26-åringen i sidan, därefter studsade den och träffade den andra kvinnan i handen. ”Vi tror att vi utsatts för den nye lasermannen. Vi är jätterädda och måste flytta härifrån nu”, säger familjen.

MALMÖ/STOCKHOLM. Här sköts den 26-åriga småbarnsmamman och hennes väninna i går kväll.

Skytten stod högst en meter från det fördragna fönstret när skottet avlossades – och träffade bägge kvinnorna.

– Vi tror att vi utsatts för den nya lasermannen, säger familjen.

En 26-årig kvinna, hennes man och deras två små barn var hemma i lägenheten i Kroksbäck. En kvinnlig vän till familjen var också där när gärningsmannen slog till strax före 20 i går kväll.

– De tittar på tv och är i köket. Plötsligt hörs ett skott – pang. De ser ett hål i fönstret och lite blod i köket, säger pappan till en av kvinnorna.

Fick ytliga skador

Ett skott räckte för att skada båda kvinnorna. Kulan träffade först 26-åringen i sidan, därefter studsade den och träffade den andra kvinnan i handen.

26-åringen klarade sig undan med ytliga skador. Den andra kvinnan, 34 år, skulle sent i går opereras för handskadan.

– Den information vi har nu är att läget är oförändrat för de båda kvinnorna. Båda är lindrigt skadade, säger Cindy Schönström-Larsson, informatör på Länskommunikationscentralen, till Aftonbladet.

De båda kvinnorna har berättat att de inte sett gärningsmannen.

– Gardinerna var fördragna. Han som gjort det måste ha sett att det lyste och sett skuggor från någon av dem som var där inne.

”Vi måste fly nu”

Familjen försökte ta hand om varandra i går och hoppas att någon sett något som kan leda till ett gripande.

– Vi tror att vi utsatts för den nye lasermannen. Vi är jätterädda och måste flytta härifrån nu. Det är obehagligt och barnen är väldigt rädda.

Polisen utesluter inte att skottet är ännu en skjutning av samma person som på den senaste tiden till synes omotiverat har skjutit mot invandrare.

– Det finns likheter – som att det skett när det är mörkt och att offren har utländsk härkomst, konstaterar polisens informatör Calle Persson.

– Men det skiljer sig också en hel del från de senaste skjutningarna. Här har skytten inte stått i ett buskage och skottet är avlossat mot en lägenhet. Dessutom är offren kvinnor.

”Jag släckte alla ljus”

Utanför fönstret går en smal gångväg, mellan huset och ett staket. Det är en nivåskillnad på flera meter ner till gatan. Skytten måste därför ha stått alldeles intill fönstret.

– Vi har ett vittne som sett en man springa från platsen, berättar polisen.

Under natten har flera vittnen förhörts, men ingen har fått någon tydlig bild av skytten och polisen har fortfarande inget signalement.

Däremot har spår säkrats.

Flera av grannarna berättar för Aftonbladet att de hört den kraftiga smällen.

Nicolas, 18, såg en man i mörk jacka med huvan uppfälld som stod och tittade in i hans kikhål i lägenhetsdörren.

– Jag blev livrädd och släckte alla ljus i lägenheten.

Mannen, som var skäggig, sprang ut ur trapphuset när Nicolas hund började skälla. Han har berättat vad han såg för polisen.

– Jag känner alla män i trapphuset, men den här mannen har jag aldrig sett förut.

Såg man med vapen

Polisen fick ytterligare ett larm om en skottlossning tidigare i går. En pojke, med utländsk bakgrund, på moped såg i höjd med ett dagis en beväpnad man – som sköt mot honom. Ett vittne ska ha hört skott.

Polisen hittade inga spår.

– Något har uppenbarligen hänt och vi ser allvarligt på det, säger Mats Lassén i polisens specialutredningsgrupp.

Publicerad: