Obama till hård attack mot BP

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA:s president Barack Obama beskyllde på lördagen oljejätten BP för att ha orsakat oljeutsläppet i Mexikanska golfen genom att fullständigt ha brustit i ansvar. Han tillsatte även en kommission som ska undersöka katastrofen.

Obama använde den skarpa tonen mot BP i sitt veckotal i radio och på internet. Han sade att oljeborrning längs kusten kan fortsätta endast om det finns garantier för att en sådan olycka inte inträffar igen.

Inför risken att tvingas betala ett politiskt högt pris för oljekatastrofen trappade Obama upp kritiken mot de tre inblandade bolagen – förutom BP, Halliburton och Transocean. Hans sade också att han skulle hålla Washington ansvarigt för bristande tillsyn.

– Vi måste fortsätta att hålla de aktuella företagen ansvariga inte bara för att vara tillmötesgående och öppna om fakta som gäller läckan, utan även för att täppa till den, reparera skadan den åstadkommer och kompensera amerikaner som lidit ekonomisk förlust, sade Obama.

Ingen omedelbar kommentar

Den undersökningskommission han tillsatt leds av den förre demokratiske senatorn Bob Graham och den förre chefen för miljöskyddsmyndigheten William Reilly.

En månad efter explosionen på oljeplattformen som dödade 11 arbetare börjar tjocka oljetäcken ta sig in mot de känsliga våtmarkerna i Mississippi-flodens delta och hota fiske och naturliv.

BP hade på lördagen ingen omedelbar kommentar till Obamas anklagelse om att bolaget bär ansvar för katastrofen. Vd Tony Hayward sade dock att han välkomnar att en kommission upprättats och sade att han kommer att samarbeta med den.

TT

Publicerad: