De mördade och tog kroppsdelar som sina troféer

Fem amerikanska soldater riskerar dödsstraff efter grova övergrepp mot civila afghaner

Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock och Adam Winfield är fyra av de fem soldater som åtalas för mord i Afghanistan.
Andrew Holmes, Michael Wagnon, Jeremy Morlock och Adam Winfield är fyra av de fem soldater som åtalas för mord i Afghanistan.

De mördade civila afghaner för nöjes skull och skar loss kroppsdelar som de behöll som troféer.

Den pågående rättegången mot fem amerikanska soldater som uppges ha format en egen ”dödspatrull” i Afghanistan innehåller ruskiga anklagelser.

Nu riskerar soldaterna själva dödsstraff om de fälls.

Rättegången hålls i Fort Lewis i delstaten Washington i USA. Hela bakgrunden till historien är ännu inte känd men flera uppseendeväckande detaljer om soldaternas övergrepp har läckt ut.

Det senaste gäller ledaren för gruppen, den 25-årige sergeanten Calvin Gibbs, som har kopplingar till rasistiska vit makt-grupper. Han ska enligt CNN ha tatuerat in dödskallar på sitt ben som symbol för de människor han mördat i tjänsten i Irak och Afghanistan.

Höga på hasch och opium

Höga på olika typer av droger, bland annat hasch och opium, ska han och fyra underordnade ha mördat minst tre oskyldiga civila i Afghanistan. Detta ska ha skett mellan januari och maj i år, men Calvin Gibbs utreds även för att ha mördat en familj i Irak 2004.

Enligt uppgifter till CNN samlade Calvin Gibbs fingrar från sina offer och övriga i hans pluton ska även ha låtit fotografera sig med de mördade civila offren.

Sju andra i plutonen åtalas för medhjälp till att dölja brotten genom att misshandla och hota folk till tystnad. De ska även ha skjutit mot civila och stympat döda kroppar för att behålla tänder och en skalle som souvenir.

Skröt om att ha kommit undan

Planen att starta en hemlig dödspatrull ska ha väckts när Calvin Gibbs anlände som ny gruppchef till basen i Kandahar-provinsen i södra Afghanistan.

Han skröt om saker han kommit undan med under sin tjänstgöring i Irak och ska ha föreslagit för några i gruppen att de skulle döda några civila genom "att kasta granater på dem" – vilket man också gjorde.

Calvin Gibbs framstår tydligt som ”dödspatrullens” galna ledare och de andra hävdar att de var rädda för honom.

– Han gillar att döda saker. Han är rätt och slätt ondskan personifierad, säger bland annat Adam Winfield, en av de som nu står åtalad för mord, i förhör enligt CNN.

Gjort stor skada

Amerikansk militär säger att de här tolv männen gjort mer skada för den amerikanska saken i Afghanistan än vad någon taliban någonsin gjort.

– Det här kommer att skada enormt. Precis som Abu Ghraib (fängelse i Irak där amerikanska soldater torterade irakiska fångar reds anm.) gjorde, säger Michael O'Hanlon, expert på utrikespolitik på Brookings Institution till CBS News.

De fem soldater som åtalas för mord, Calvin Gibbs, Adam Winfield, Jeremy Morlock, Michael Wagon och Andrew Holmes, riskerar dödsstraff om de döms.

Publisert: