Valet 2010

Ny minister löser pusslet

Av: 

Anette Holmqvist

Elisabeth Marmorstein

Eva Buskas

NYHETER

Så ska Reinfeldt göra partivännerna glada

En ny inrikesminister löser regeringspusslet för Fredrik Reinfeldt.

Då gör han partivännerna nöjda – och slipper trampa allianskamraterna på tårna.

– Jag skulle föredra att man utökade med en ministerpost som Moderaterna får, säger Pia Kinhult, M-politiker från Skåne.

På tisdag presenterar Fredrik Reinfeldt sin nya regering.

Men Moderaternas valframgång har sått split i alliansfamiljen. Ska Fredrik Reinfeldt följa resultatet måste C och FP bli av med varsin ministerpost.

– Reinfeldt måste tänka väldigt noga hur han ska balansera alliansen för att det ska bli som det sades i Högfors att "alla ska bidra, alla ska vinna". Nu har alla bidragit, men alla har inte vunnit, säger Sven Bergström (C).

Med ytterligare ministerposter riskerar M att bli ännu mer dominanta, befarar de allianspolitiker Aftonbladet talat med. Samtidigt kräver nu flera tunga moderater att valresultatet ger utdelning.

”Ska avspegla resultatet”

– Det ska avspegla valresultatet, börjar man tumma på det så vet man aldrig var man hamnar, säger Göran Holm, tidigare kommunalråd i Vellinge (M).

En annan högt uppsatt moderat säger:

– Att bara fortsätta som tidigare är ju som att säga att vi skiter i väljarna.

Flera allianspolitiker förordar nu att en ny post ska lösa knuten – en inrikesminister. Då slår Reinfeldt två flugor i en smäll: Moderaterna premieras för sitt goda valresultat och man samlar dessutom flera viktiga funktioner på ett departement.

Inrikesminister efterlyses

– Man kan göra ett stort inrikesdepartement där till exempel förvaltningsfrågor, länsstyrelser, infrastruktur och bostäder ligger. Det har man i nästan alla andra länder och det har vi haft i Sverige också, ända fram till modern tid, säger Anders Björck tidigare moderat minister.

Även riksdagsledamoten Eva Flyborg (FP) efterlyser en inrikesminister:

– Jag tror att man behöver göra om några poster i regeringen. Den portföljen kan göras både ganska stram eller lite större, säger hon.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010