Kändishealer anklagad för hundratals sexövergrepp

Svenska resebyrån: Bara kvinnor arrangerar resor

Brasiliens mest kända medium anklagas för att ha begått sexuella övergrepp mot över 500 kvinnor under förevändning att behandla dem.
En handfull svenska healers arrangerar resor till João de Deus, flygbiljetterna köps via resebyråer eller på egen hand.

– En kvinna sa att hon kände att onda andar förföljde henne sexuellt efter att hon varit där, säger Tim Mirza, ägare Brasilienspecialisten.

I den lilla byn Abadiânia med mindre än 20 000 invånare drygt nio mil utanför Brasiliens huvudstad har healern och transmediumet ”João de Deus” (Guds Jõao) verkat i över fyra decennier.

Omkring 10 000 människor vallfärdar dit från hela världen varje månad. Bland de namnkunnigare besökarna finns Brasiliens tre senaste presidenter och Oprah Winfrey. En del åker för att få andlig utveckling eller för att bota lindrigare besvär.

Men många resenärer är också svårt sjuka. På såväl svenska som internationella hemsidor påstås João de Deus eller ”John of God” kunna bota cancer, HIV och andra allvarliga sjukdomar.

– Möjligheten till läkning, helande och ökad medvetenhet är så djupgående och omfattande att jag själv bara faller i djup vördnad och tacksamhet över de oändliga möjligheter som denna plats och denna extraordinära man mediumet John of God har att erbjuda, skriver en av alla svenska healers som marknadsför resor dit.

Grävande reportage öppningen

Nu briserar en skandal med sexbrottsanklagelser mot den 76-årige João Teixeira de Faria. Det började med ett tio-tal vittnesmål som publicerades av den brasilianska tv-kanalen Globo. Guds João ska ha gått tillväga på ett likartat sätt med samtliga.

Efter gruppbehandlingarna ska han ha sagt till kvinnorna att de skulle komma senare till hans rum eftersom de ”blivit utvalda att ta emot hans botgörelse”. När de väl kom dit blev de utsatta för sexuella övergrepp.

– Han bad mig stå med ryggen mot honom och sa att han skulle justera min energi. Han ställde sig väldigt nära och förde min hand bakåt, jag märkte att hans penis var ute redan. Så sa han: ”Lägg handen där, det är renande, du behöver min energi och den kommer bara på det här sättet för att rena dig”, berättade en av kvinnorna för Globo.

En annan av kvinnorna berättade att hon efter en första likartad gång även blev penetrerad bakifrån av healern.

Anmälningar rasar in

Efter publiceringen och gripandet har nu över 500 anmälningar kommit in till brasilianska myndigheter. João de Deus hävdar att han är oskyldig.

Myndigheterna i Brasilien hann inte agera på uppgifterna förrän tidningen O Globo under förra veckan rapporterade att mediumet tagit ut sammanlagt 35 miljoner real (motsvarande cirka 82 miljoner kronor) från flera olika bankkonton. I fredags utfärdades därför en arresteringsorder eftersom man befarade att han skulle lämna landet.

João de Deus förblev på rymmen i två dagar fram tills söndagseftermiddagen då han valde att överlämna sig till polisen. han nekar fortsatt till anklagelserna. Angående tömmandet av bankkontona menar hans advokat att det är ett missförstånd.

– Han laddade bara ner apparna. Han hade inga planer på att fly landet med pengarna, sa hans advokat Alberto Toron vid en presskonferens.

Kvinnor från sex olika länder

Anmälningarna kommer dels från brasilianskor, men också från kvinnor i sex andra länder. Hittills finns inga uppgifter om att någon anmälning kommit från Sverige, men klart är att många – framför allt kvinnor – åkt till João de Deus. Aftonbladet har sökt åtta olika healers som marknadsför resor dit, men har endast fått ett par korta svar på hur man ser på anklagelserna.

– Det var jättelänge sen jag höll på med det. Ring nån som är aktiv, säger en kvinna vars verksamhet granskades i media 2012.

Men du har ingen uppfattning om det skulle kunna ligga nån sanning i anklagelserna?

– Nej, du får ringa nån annan.

På en annan healers hemsida framgår det att hon arrangerat tre resor i år, varav en har planerad avfärd på lördag, 22 december. Ytterligare tre resor är inplanerade för 2019.

– Det diskuterar jag över huvud taget inte, säger healern som är särskilt auktoriserad guide vid João de Deus huskyrka.

Aftonbladet har gått igenom arrangörernas sajter, resorna kostar mellan 13 000 och 23 000 kronor, exklusive flygresa. Flygbiljetterna köps separat via resebyråer eller på egen hand. Exakt hur många svenskar som åker årligen är oklart, men Brasilienspecialisten rekommenderas av två Joãos auktoriserade svenska healingguider, varav den ena är den ovan nämnda.

– Det är väldigt många som arrangerar resor dit, bara vi har mellan 25–30 kunder som åker dit årligen, berättar Tim Mirza, ägare Brasilienspecialisten.

”Kvinnor som varit där börjar arrangera resor själva”

Enligt Mirza är alla som arrangerar resor dit kvinnor.

– Det är kvinnor som har varit där och blivit så fascinerade av healingen så de har börjat arrangera egna resor. Det kommer som en nyhet för mig att det skulle förekomma sexövergrepp även om det funnits nånstans i bakhuvudet, men det är inget som jag reflekterat över.

Varför har det funnits i bakhuvudet?

– Det var en kvinna som hade varit där som sa att när hon kom tillbaka så kände hon att det var onda andar som förföljde henne sexuellt. Jag tror inte på onda andar så jag tog det inte på allvar.

Händelsen utspelade sig för drygt tre år sedan och resorna har fortsatt som vanligt. Om några dagar är det ytterligare ett gäng som är inbokade på en resa till João de Deus.

– Jag kommer självklart prata med arrangörerna om hur vi ska göra med de här resorna, om vi ska fortsätta eller om vi lägger ner. Men jag måste få lite mer kött på benen och kolla upp vad det är som hänt egentligen, avslutar Tim Mirza och understryker att det inte är han som arrangerar resorna.

Brasilianska myndigheter har nu fullt upp med att utreda anmälningarna som kommit in. Hittills har 45 kvinnor förhörts och i nuläget är brottsrubriceringarna våldtäkt, våldtäkt av person i beroendeställning sexuellt övergrepp genom bedrägeri.

Utöver dessa rubriceringar undersöker polisen även om det finns underlag för att inleda en utredning om penningtvätt.

Publisert:

LÄS VIDARE