Föremålet i Göteborg kan vara ett av många hot

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ett misstänkt farligt föremål har hittats vid Nationella sekretariatet för genusforskning på Viktor Rydbergsgatan i centrala Göteborg.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Ett misstänkt farligt föremål har hittats vid Nationella sekretariatet för genusforskning på Viktor Rydbergsgatan i centrala Göteborg.

Ett misstänkt farligt föremål hittades på tisdagsmorgonen i anslutning till en av Göteborgs universitets forskningsenheter. Föremålet analyseras nu av nationella bombskyddet.

– Många forskare har ständigt inkommande hat- och hotmeddelanden, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet.

Larmet kom strax före klockan 8, då en medarbetare vid Nationella sekretariatet för genusforskning fann en påse på dörren till dess lokaler. Inuti såg det ut att ligga en bomb och personen ringde polisen.

Det misstänkta föremålet ledde till ett stort pådrag och ett större område omkring Viktor Rydbergsgatan i centrala Göteborg spärrades av. Strax efter klockan 11 var teknikerna från nationella bombskyddet klara med sitt arbete och avspärrningarna hävdes på eftermiddagen.

– Det nationella bomskyddet har tagit hand om föremålet och ska analysera det tillsammans med tekniker. Vi kommer inte kunna svara på vad det är för något i dag och antagligen inte i morgon heller, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen.

Erbjuder stöd

Enligt GT utrymdes det Nationella sekretariatet för genusforskning. Även Vasaskolan valde att tömma en av sina skolbyggnader i närheten. Personalen på sekretariatet har fått stöd från Göteborgs universitets ledning och mår efter omständigheterna bra.

– När jag träffade personalen i morse mådde de jättedåligt men nu just nu, efter flera samtal, verkar de må väl. Skulle de drabbas av chock vid ett senare tillfälle har vi sett till att det finns stöd att få, säger Jörgen Svensson.

Enligt honom är det första gången sekretariatet utsätts för något liknande men när han samlade personalen på morgonen var det en dyster bild av verkligheten som målades upp.

"Något måste göras"

– Det visade att många genusforskare har ständigt inkommande hat- och hotmeddelanden, det hade jag ingen aning om eftersom det inte har rapporterats in, säger Jörgen Svensson och fortsätter:

– Jag tror inte att vi är unika på GU och någonting måste vi göra åt det här. Eventuellt skulle det kunna bli aktuellt med en särskild enhet som hanterar hot och hatmeddelanden, men eftersom det här är nya uppgifter för mig vet vi inte än hur vi kommer gå till väga.

Polisen har tills vidare rubricerat ärendet som grovt olaga hot.

– Vi jobbar med att titta på eventuella bakomliggande orsaker till varför föremålet placerades just där, säger Hans Lippens.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN