ANC

Källa: ANC har gjort slut med Zuma

Av: 

TT

NYHETER

Sydafrika väntar spänt på vad regeringspartiet ANC beslutat om president Jacob Zumas framtid. Det officiella beskedet kommer efter lunch. Men enligt en källa i partiet har en trotsig Zuma redan informerats om att partiet valt att överge honom.

Källan uppger för nyhetsbyrån Reuters att det fallit på ANC:s generalsekreterare Elias Sekgobelo Magashule att ge beskedet till Zuma.

– Han har åkt (dit) för att kommunicera vårt beslut, säger källan.

Flera medier har tidigare rapporterat om att ANC:s mäktiga verkställande utskott, med 107 medlemmar, ska ha beslutat om ett så kallat återkallande av Zuma från presidentämbetet. Uppgifterna kommer efter det att utskottet suttit i möte under 13 timmar, långt in på natten.

Zuma är inte tvingad att lyda partiet. Men vägrar han att avgå, trots att ANC officiellt tagit sin hand ifrån honom, väntar sannolikt en misstroendeomröstning i parlamentet – som han lär få svårt att klara sig ur.

Ultimatum

ANC:s partiordförande Cyril Ramaphosa och Magashule rapporteras igår ha gett Zuma ett ultimatum om att avgå inom 48 timmar. Under ett spänt samtal ska presidenten då, på arrogant manér, svarat att han inte kommer att vika en tum från sin post.

– Han sade till dem att om ANC går ut med ett uttalande om att återkalla honom, så kommer han att ge igen, säger en källa inom partiet till tidningen Mail and Guardian.

ANC hade utlovat ett officiellt besked om sitt beslut vid en presskonferens klockan 11 i dag svensk tid. Men den har skjutits upp till klockan 13, meddelar partiet på Twitter.

Tidsändringen förklaras med att det beslut ANC fattat först måste hinna kommuniceras inom partiet enligt rutinerna.

Kamikaze?

"Kan det vara så att Zuma har valt kamikaze-alternativet?", twittrar Phakamile Hlubi-Majola, talesperson för Sydafrikas metallarbetareförbund, om det dröjande beskedet.

"Många medlemmar i ANC:s verkställande utskott är bedrövade över president Jacob Zumas envishet trots desperata försök från partiordföranden Cyril Ramaphosa att inte förnedra honom. De befarar nu att Zuma vägrar avgå och att striden flyttas vidare till parlamentet", kommenterar Mahlatse Mahlase, politikreporter på den sydafrikanska nyhetssajten News 24.

Zuma, som tillträdde 2009, gör sin andra presidentperiod, vilken löper fram till nästa år. Hans tid vid makten har präglats av korruptionsskandaler, och en haltande ekonomisk tillväxt och växande arbetslöshet har spätt på missnöjet med honom.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

ANC

Jacob Zuma

Sydafrika