Publicerad:
Uppdaterad:

- Anna Lindh var en god förebild

Publicerad:
Uppdaterad:

.... men försäkrings- bolaget fick hård kritik i kungens jultal

1 av 2 | Foto: SCANPIX
tycker till Kungen brukar vanligtvis inte ta ställning, men i årets jultal kritiserar han bristen på moral i samband med den senaste raden av skandaler i landet.

Kungen gick till ovanligt hårt angrepp på det "lättsinne och girighet" som avslöjats under året.

Han gjorde det i sitt traditionella radiotal på juldagen.

Han sa också att det vittnar om brist på "god moral och etik".

Kungen nämnde inte Skandia, inte heller Systembolaget, Stockholms lokaltrafik eller Försvaret vid namn.

Kungen talade om Anna Lindh "som så brutalt och meningslöst mördades". Han sa:

"Anna Lindh hann under sin korta livstid övertyga många om att även det som ser mörkt och svårt ut kan påverkas och ändras till det bättre."

Kungen sa också att Anna Lindh var den goda förebild som så många i dag söker. Och det var då som han kom in på de skandaler som skakat samhället och näringslivet.

Lättsinne och girighet

"Under året som gått har vi, här i Sverige, fått uppleva hur den vackra ytan även på andra områden har rämnat. Förhållanden som vittnar om brist på traditionellt god moral och etik har avslöjats. Det har känts smärtsamt att upptäcka att den idyll, vi trott och hoppats vi levt i, varit grogrund för lättsinne och girighet."

Svenska folket håller med kungen.

Aftonbladet.se ställde i går frågan: Hur stort förtroende har du för svenska toppchefer? 64 procent svarade "mycket litet". Bara 2 procent har "mycket stort" förtroende för toppchefer.

Olof Ruin, Stockholm, professor emeritus i statsvetenskap och expert på konstitutionen, tycker inte att kungen gick för långt i sitt tal.

"Har betydelse"

- Nej, han har inte överträtt några gränser som han inte får överträda.

Gunnar Falkemark, Göteborg, docent i statsvetenskap, är mer tveksam:

- Även om kungen inte har någon formell makt har det han säger betydelse. När det gäller Skandia-affären, som kanske leder till en rättsprocess, kan kungens uttalande påverka denna.

Ulf Spång, en av de sparkade direktörerna på Skandia, vill inte kommentera kungens tal:

- Jag har flera gånger sagt att jag inte känner igen den bild som givits av mig i medierna och om kungen har sagt något vill jag inte kommentera det.

Skrev inte talet själv

Kungen har inte skrivit talet själv.

- Nej, jultalet är ett projekt där vi samarbetar. Vi diskuterar med kungen och kommer fram till lösningar, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg, informationschef.

Per-Iwar Sohlström

Publicerad:
Publicerad: