Kroppslukt kan bli bevis i rätten

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Dofthundar ska identifiera brottslingar

En människas lukt är lika unik som ett fingeravtryck.

De osynliga doftspår som en brottsling lämnar efter sig kan bli hans fall om polisen börjar använda dofthundar.

jycke med näsa för brott Schäfrar är effektiva dofthundar.
Foto: Ulf Höjer
jycke med näsa för brott Schäfrar är effektiva dofthundar.

Dofthundar, eller id-hundar som de också kallas, kan hjälpa polisen när brottslingen varken lämnat fingeravtryck, hårstrån eller annat som kan binda honom till brottsplatsen.

Polisen torkar av bevismaterialet, exempelvis mordvapnet, med en slags doftsamlarduk. Duken förvaras sedan i en tillsluten glasburk tills man hittar en misstänkt gärningsman att jämföra lukten mot.

Trasa jämförs mot rör

– Man kan inte nog understryka nyttan av detta nya bevisvärde för uppklarning av främst allvarliga våldsbrott. Som bevismedel är metoden minst lika bra som när ett ögonvittne används.

Det säger kammaråklagare Lars Folkunger till Svenska Dagbladet.

Id-hunden identifierar brottslingen via ett steriliserat stålrör.

Det misstänkte, plus sex stycken andra personer, får hålla i varsitt rör. De sju rören läggs sedan ut på en bana och flera hundar får nosa först på doftduken i burken och sedan på rören.

– Man kan utifrån hundarnas utpekande inte säga att den misstänkte gärningsmannen utfört brottet men han kan åtminstone bindas till ett mordvapen, säger Leif Carlsson, hundförare vid Göteborgspolisen.

Kan peka ut mördare

Med den fria bevisprövning som vi har i Sverige har åklagaren i princip rätt att använda vilka bevis som helst, bara domstolen köper hans argument.

Lars Folkunger tar upp Malexanderfallet och Lindomefallet som exempel på tillfällen då id-hundar hade kunnat användas.

En id-hund hade kunnat avgöra vilken gärningsman som gjort vad.

Men för att svenska domstolar ska acceptera hundarnas ”vittnesmål” tror Lars Folkunger att det krävs en vetenskaplig avhandling kring metoden.

Id-hundar används i flera europeiska länder, bland annat Tyskland, Polen, Ungern, Belgien, Frankrike och Holland.

Varje år gör den holländska polisen 650 undersökningar med id-hundar. I hälften av fallen har en gärningsman knutits till det vapen eller föremål som underökningen gäller, skriver Svenska Dagbladet.

Hundens luktsinne

Malin Ekmark

Publicerad: