Persson: Det är overkligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Statsministern nära tårarna när han mötte pressen på tisdagkvällen

Sent på tisdagskvällen lämnade en påtagligt skakad statsminister Göran Persson regeringskansliet Rosenbad.

Läget för hans utrikesminister var då fortfarande kritiskt.

– Det är en djup känsla av overklighet, sa han.

RÖDÖGD OCH LÅGMÄLD Göran Persson var lågmäld och rödögd när han mötte pressuppbådet i regeringskansliet Rosenbad i går. Men tårar i ögonen berättade han om tragedin som inträffat tidigare under dagen. Persson fick den fruktansvärda nyheten bara fem minuter efter dådet mot Anna Lindh.
Foto: MATS STRAND
RÖDÖGD OCH LÅGMÄLD Göran Persson var lågmäld och rödögd när han mötte pressuppbådet i regeringskansliet Rosenbad i går. Men tårar i ögonen berättade han om tragedin som inträffat tidigare under dagen. Persson fick den fruktansvärda nyheten bara fem minuter efter dådet mot Anna Lindh.

Strax efter klockan 18 i går kväll mötte Göran Persson pressuppbådet i regeringskansliet Rosenbad. Med nedböjt huvud, kämpande med sig själv för att kunna göra sin plikt som landets regeringschef, tog han plats på podiet i press-salen Bella Venezia.

– Det räcker nu, sa han och visade med handen att han inte orkade med fler fotoblixtar.

Han var rödögd och lågmäld. Med tårar i ögonen berättade han om den tragedi som inträffat drygt en och en halv timme tidigare.

Blicken vilade på ett papper framför honom när han förklarade hur allvarligt läget var. Rösten bar honom inte – han tystnade i ett par sekunder.

– Klockan tjugo över fyra i dag blev utrikesminister Anna Lindh knivskuren på NK:s varuhus i Stockholm. Hon opereras just nu. Läget är allvarligt. Jag informeras fortlöpande av läkare om hur situationen utvecklas.

– Angreppet på henne är ett angrepp på vårt öppna samhälle. Över detta känner jag stor bestörtning och vrede.

Fick veta genast

Persson fick den fruktansvärda nyheten bara fem minuter efter dådet.

Statssekreteraren Lars Danielsson ringde i samma ögonblick som statsministern klev av planet på Bromma flygplats efter ytterligare en kampanjdag, denna gång i Karlstad.

Bara några timmar tidigare hade Persson pratat med sin utrikesminister.

– Det är en känsla av overklighet. Så sent som för några timmar sen satt vi och pratade om hur vi ska driva folkomröstningens slutfas vidare. Vi utbytte lite goda råd inför tv-utfrågningen som skulle ha hållits i kväll.

– Nu har vi det här läget att hon ligger på operationsbordet. Det känns oerhört märkligt samtidigt som det är ett uttryck för hur snabbt saker och ting kan ändras, sa Persson vid presskonferensen.

Efter den första korta pressträffen drog sig statsministern tillbaka till sitt arbetsrum, högst upp i Rosenbad.

Läkarna på Karolinska ringde fortlöpande. Persson talade även med Anna Lindhs make, landshövding Bo Holmberg.

Tillsammans med statssekreteraren Lars Danielsson, samordningsminister Pär Nuder och planeringschefen Jan Larsson försökte Persson lägga upp en handlingsplan för det närmaste dygnet.

Han talade med övriga partiledare som uttryckte sin bestörtning och sitt varma deltagande.

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi, EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana och Spaniens premiärminister José Maria Aznar ringde till Persson och förklarade sina sympatier.

Kritisk till Säpo

Efter fyra timmar, strax före klockan 22, kom statsministern ner igen från sitt arbetsrum. Då hade Anna Lindh legat på operationsbordet i nära fem timmar.

Han var mer samlad än tidigare på kvällen men hade ingenting nytt att berätta.

 – Vi har fått beskedet att hon återigen opereras. Hennes tillstånd är allvarligt, det är blödningar. Nu följer vi nattens utveckling och får i morgon ta ställning till hur vi ska hantera det uppkomna läget, sa han då.

Han är mycket kritisk till Säpo och kallade det inträffade för ett misslyckande.

 – Ja, det är min bedömning. Det är det minsta man kan säga.

Tungt med bevakning

Samtidigt förklarade han hur tungt det är att ständigt leva under bevakning.

– Det är inget liv som man önskar att leva. Det är väldigt lätt att slarva med den saken, jag kan gå till mig själv bara.

Göran Persson har haft många samtal med sin utrikesminister om den utsatthet offentligheten innebär.

– Vi har talat om det obehag man känner av att människor faktiskt riktar hot mot en. Inte minst mot bakgrund av det ansvar man har som förälder.

Klockan 22.10 lämnade statsministern Rosenbad och åkte hem till lägenheten i Sagerska huset.

Klockan 05.29 avled utrikesminister Anna Lindh.

Elisabeth Lindham

Publicerad: