Nyheter

Känd nazistledare rymde från Mariestadsanstalten

Dömd för grovt vapenbrott

En känd nazistledare rymde från fängelset i Mariestad i onsdags, där han satt inne för grovt vapenbrott.

Men polisen betecknar honom inte som farlig och lägger inte ner några resurser på att hitta honom.

Mannen avtjänar ett fyra månader långt straff för grovt vapenbrott. Mannen greps i sin bostad utanför Skara i november förra året under en stor polisrazzia. Där hittades bland annat en skarpladdad norsk armépistol.

Polisen ligger lågt

Men polisen tycker inte att det räcker för att beteckna honom som farlig och har därför inte lagt ner några resurser för att få fast honom. Det enda som har gjorts är att man har lagt ut en efterlysning.

Vem bedömer vem som räknas som ett hot mot allmänheten?

– Det är kriminalens underrättelsetjänst som gör bedömningarna om vem som räknas som farlig, säger Skövdepolisens inre befäl Marlene Andersson.

Hur kommenterar du att inga resurser läggs ner på att hitta en av Sveriges mest kända nazistledare?

– Det är alltid väldigt svårt att bedöma sådana här saker och det finns alltid risk för att det blir fel, men jag litar på mina kollegor i det här fallet, säger Andersson.

Ville bo på öppen anstalt

Nazistledaren befann sig på den tillhörande anstaltsdelen Rödjan ett par kilometer bort när han avvek. Rödjan är en öppen anstalt, helt utan murar och taggtråd, där de intagna kan träna sig på att vistas mer fritt innan frigivningen. Samtidigt arbetar de fyskiskt på det ekologiska jordbruket.

Enligt kriminalvårdschefen Hans Ernst fanns det inga misstankar om att mannen hade planer på att rymma.

– Om det hade funnits det hade vi inte låtit honom gå till Rödjan eftersom internerna får röra sig helt fritt där, säger han.

Hans Ernst har ingen förklaring på det som skett:

– Jag kan ju bara spekulera, men jag har hört att han blev väldigt upprörd över att han inte fick bo på den öppna avdelningen, eftersom den var överfull. Avvikelsen kan ju ha något med det att göra, säger han.

Tidigare rymning

I augusti i år rymde en 35-årig man från Mariestadsanstalten. Den gången var det en man som satt inne för en rad mindre stöld- och narkotikabrott. Inte heller då lade polisen ner några resurser på att spåra mannen. Det som gjordes var att lägga ut en efterlysning.

En dryg månad senare misstänktes han för mord på sin kvinnliga hörselskadade bekant i hennes bostad i Örebro. Kvinnan, som hittades av sin dotter, blev knivhuggen till döds.

Mannen misstänks dessutom för att ha våldtagit den 14-åriga dottern.

Fakta Mariestads- anstalten

Anna-Maria Carnhede