Likhund gjorde fynd vid 52-åringens stuga

NYHETER

Marken undersöks efter tips till polisen

Foto: Polisen använde en likhund för att söka igenom stugan och trädgården efter ett nytt tips på torsdagen. Hunden gjorde markeringar på flera platser.

HÖÖR

Polisens likhund gjorde fynd när 52-åringens tidigare bostad undersöktes på torsdagen.

Undersökningen görs efter ett tips om nedgrävda blodiga kläder och en död hund vid stugan.

Fyra distinkta skall blev resultatet när en kriminalsökhund på torsdagen nosade igenom den misstänkte Helénmördarens fritidshus utanför Höör.

Hundens markeringar bedöms som så intressanta att en specialisthund flygs ner från Göteborg under fredagen för att verifiera resultatet.

I hällande ösregn och inför ögonen på ett stort medieuppbåd inledde schäferhunden Rabbe på torsdagsförmiddagen sitt arbete.

Det dröjde bara tio minuter innan det första bestämda skallet hördes inifrån den lilla rödmålade stugan.

Hölls gömd

Den 52-årige man som häktats misstänkt för mordet på tioåriga Helén Nilsson för 15 år sedan ägde stugan vid tidpunkten för mordet. Polisen misstänker att flickan kan ha hållits gömd där under de sex dagar som gick mellan försvinnandet och att hon hittades våldtagen och mördad.

Under två dagar har ett teknikergrupp från polisen i Kristianstad finkammat både stugan och krypgrunden under huset och gjort en hel del fynd, bland annat i form av hundhår.

Premiär för Rabbe

På torsdagen var det likhunden Rabbes tur att undersöka platsen. Det var hans första stora uppdrag. Fyraårige Rabbe blev godkänd kriminalsökhund för ett par månader sedan.

– Rabbe har markerat på tre olika platser inne i huset. Han är tränad på att markera blod, likvätska och förruttnelseprocesser, men vad det är han har markerat vet vi inte förrän vi har fått ett analysresultat, säger Jerker Lawesson, hundförare vid Skånepolisen.

Därefter fick Rabbe även sniffa igenom den knappt meterhöga krypgrunden under sommarstugan, men där blev sökandet resultatlöst.

Blodiga kläder

Efter ett anonymt tips till tidningen Skånska Dagbladet om att blodiga kläder och en död hund skulle ha grävts ner i anslutning till stugan grävde polisen även upp ett par kvadratmeter gräsmatta strax intill huset.

Under eftermiddagen fick Rabbe nosa igenom den frilagda jorden och visade ett visst intresse för en punkt. Efter att polisen grävt och spettat lite mer på den platsen ökade hundens intresse påtagligt.

– Vi har ett förhöjt intresse på hunden här utanför huset. Därför avvaktar vi Göteborgshunden och ser om han kan förstärka eller dementera det vi hittat, säger Jerker Lawesson.

Enligt kriminaltekniker Tonny Andersson lämnas stugan och marken nu orörd tills specialisthunden har gjort sitt arbete.

– Är det så att de intressanta platserna kvarstår så får vi säkra det material som finns där. Sen får materialet gå vidare till SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium) i Linköping, säger han.

Andra olösta flickmord:

Beatrice Palm/TT