Hushållerska hals- höggs i Saudiarabien

NYHETER

Riyad

En kvinna från Sri Lanka halshöggs på måndagen i Saudiarabien för att ha deltagit i mordet på sin saudiska arbetsgivare.

Hushållerskan Badr al-Nisa Mibari straffades med döden för att tillsammans med en lankesisk man ha planerat att stjäla arbetsgivaren Sara bint Muhammad al-Hakils juveler och kontanter.

Rånet gick överstyr och slutade i ett mord. Så här gick det till enligt den officiella saudiska nyhetsbyrån SPA: Hushållerskan släppte in sin medbrottsling i arbetsgivarens hem vid midnatt. Men trots att hon hotades vägrade den saudiska kvinnan, som var helt ensam i sitt hus, berätta var hennes värdesaker förvarades. Då ströps hon av den lankesiske mannen, som gav sig av i natten med de värdesaker han ändå kom över.

Enligt SPA var dock hushållerskan den drivande kraften bakom rånmordet.

Mannen greps senare och ska få ett "avskräckande" straff enligt de saudiska myndigheterna.

Halshuggningen av Badr al-Nisa Mibari var den sjunde avrättningen i år, rapporterar AFP som baserar sina uppgifter på en sammanställning av officiella saudiska källor. I fjol avrättades 52 människor i landet, och året dessförinnan 48.

Saudiarabien är en familjediktatur som styrs av det ärkekonservativa och korrupta huset Saud, och en mycket sträng variant av den islamiska lagstiftningen sharia tillämpas. Mord, våldtäkt, droghandel och väpnat rån - men även avfall från den rätta tron - bestraffas med döden.

TT-AFP