Härva av oegentligheter på Arlanda

NYHETER

STOCKHOLM

Ordern innehöll privata prylar som inte behövs på en flygplats.

Så uppdagades en härva som gjort att två chefer på ABB och två personer ur Luftfartsverkets personal på Arlanda har stängts av från sina jobb.

Två chefer på ABB och två anställda på Luftfartsverket har stängts av från sina arbeten efter misstankar om en muthärva, rapporterar Aftonbladet. Enligt tidningen misstänks de anställda på statliga Luftfartsverket ha tagit emot mutor i utbyte mot affärskontrakt på Arlanda och mutorna ska ha betalats ut av de två cheferna på ABB.

Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda flygplats, bekräftar att minst två personer ur personalen, en konsult och en fast anställd medarbetare, misstänks för oegentligheter. Personerna kan ha skaffat sig utrustning för tusentals kronor, men det handlar enligt Lindqvist inte om mutor.

Prylar för egen vinning

– Upphandlingarna har följt konstens alla regler. Men någonstans nedåt i organisationen har enskilda medarbetare på Luftfartsverket och ABB nyttjat detta för att skaffa sig prylar, säger Jan Lindqvist till TT.

– Vi undersöker nu om fler personer är inblandade.

De misstänkta oegentligheterna upptäcktes när ABB vid en internrevision hittade en specifikation med - i sammanhanget - udda varor som beställts av Luftfartsverket. ABB larmade då verkets ledning.

Vilken sorts privata saker personalen kan ha skaffat sig vill man inte uppge.

Leverans till annan adress

Luftfartsverket bekräftar dock att adressen varorna skulle levereras till inte var arbetsplatsen. Verket har haft kontakt med polisen och avser att lämna över sin utredning inom några dagar. Någon polisanmälan hade dock vid lunchtid på fredagen inte upprättats hos Arlandapolisen.

Ingalill Östman, informationsdirektör vid ABB Sverige, säger att företagets utredning av händelsen fortsätter.

– Vi har hittills inte hittat något som gör att vi vill gå vidare med en polisanmälan. Men personer hos oss kan ha agerat för egen vinning, säger Ingalill Östman till TT.

De fyra personerna är avstängda från sina arbeten tills vidare, men får lön.

TT