Publicerad:
Uppdaterad:

Blommorna stinker så myggen sticker

Publicerad:
Uppdaterad:

Lukten håller även dessa odjur borta

1 av 4 | Foto: ALEJANDRA MUNOZ
växt-uppfinnare Han har 1 084 olika sorters pelargonier i sitt enorma trädgårdsmästeri i södra Tyskland. Men de stora pengarna tjänar Dieter Stegmeier på sina egna korsningar - som skrämmer bort myggor, hundar och katter.

ESSINGEN

Trädgårdsmästaren Dieter Stegmeier är hundars, katters och myggors värsta fiende.

Han har odlat fram blommor som skrämmer bort djuren.

Det började med att Dieter Stegmeier, 52, hade problem med att vildkatter tog sig in i hans växthus i tyska Essingen och härjade bland de späda plantorna.

En pelargonia från Australien blev lösningen.

- Den har en lukt som både katter och hundar skyr. Men den är inte särskilt dekorativ, så jag korsade den med en vacker halvsyster från Brasilien, berättar Stegmeier.

Tre år senare var den nya plantan klar och patenterad under namnet "Verpissdich" (tyskans motsvarighet till engelskans "piss off").

Bajset minskade

En kommun i närheten planterade blomman i sina rabatter i parken utanför rådhuset - och därmed minskade antalet hundbajshögar dramatiskt.

Trädgårdsmästaren gav sig raskt in i nästa projekt. I fjol tog han ut patent på en korsning mellan fyra andra pelargonier. Den luktar på ett sätt som får alla sorters myggor att hålla sig långt borta.

- Man sätter helt enkelt en blomma eller två i det öppna sovrumsfönstret, då tappar varenda blodsugare lusten att komma in, säger uppfinnaren.

Patenten kostar 1,3 miljoner kronor styck.

- Men redan nu är investeringarna hemma. Varuhuskedjor i USA och Japan har köpt rättigheter att producera växterna på licens. Här i Tyskland finns plantorna i alla blomsterbutiker - jag producerar själv 50 000 exemplar i månaden, säger Stegmeier.

Han har även svenska kunder som hittat hans plantor genom internet.

Håller lejon borta

En annan kundgrupp är missionärer i Afrika.

- De köper båda plantorna för att få sova i lugn och ro. Några av dem hävdar att stora kattdjur som lejon reagerar lika starkt på lukten som tama husdjur i Europa.

- Det enda jag inte kan garantera är att växten har effekt på gamla hundar och katter med dåligt luktsinne, säger Dieter Stegmeier som nu experimenterar med ännu en nyttoväxt.

- Den ska presenteras först nästa vinter, så jag avslöjar inte för mina konkurrenter vilken funktion den har.

Asbjörn Svarstad

Publicerad:
Publicerad: