Rebellattacker skakar Irak inför valet

NYHETER

Över 20 människor dödades i tre attacker

Minst 21 irakier dödades i tre skilda rebellattacker i Irak på måndagen.

Attentaten sätts i samband med det förestående valet, men kommer enligt USA:s högste militäre befälhavare att fortsätta även efter valet.

Vid det ena attentatet, vid en postering i den oroliga staden Baquba norr om Bagdad, dödades minst åtta irakiska soldater. Posteringen överfölls av beväpnade män som sköt vilt omkring sig med automatvapen och kastade handgranater mot posteringen.

I Baquba har ett flertal attacker genomförts mot regeringstrogna poliser och soldater inför valet den 30 januari.

Bilbombsattack i Baiji

Senare på dagen kom rapporter om en bilbombsattack i Baiji i norra Irak. Minst tio personer uppgavs ha dödats vid explosionen som riktades mot en polisstation i oljeraffinaderistaden. Ytterligare minst 20 personer skadades.

Tre civila irakier dödades när en självmordsbombare senare angrep en amerikansk militärpatrull i Ramadi väster om Bagdad. Nio personer skadades.

Attacker mot vallokaler

Attackerna mot den USA-stödda regimen blir alltfler ju närmare valdagen kommer. Under natten attackerades också skolbyggnader i landets näst största stad Basra i södra Irak. Skolorna skulle ha använts som vallokaler den 30 januari.

Den högste amerikanske befälhavaren i Irak, general GeorgeW Casey, sade i intervjuer i Bagdad att rebellattackerna sannolikt kommer att intensifieras fram till valet, men att han befarar att de ska fortsätta även efteråt.

300 000 soldater under valet

– Historien vet att berätta att det tar lång tid att kämpa ner rebeller, sade Casey och uppgav att över 300 000 soldater, såväl utländska som inhemska, kommer att finnas tillgängliga för den irakiska regeringen under valet. De utländska trupperna kommer dock att hålla sig bakgrunden och ska till exempel inte synas i närheten av vallokaler.

USA har under valet fler än 150 000 soldater på plats i Irak och det är fler än någonsin tidigare.

Casey sade att det är personer som är lojala med den störtade och fängslade diktatorn Saddam Hussein och utländska rebeller som ligger bakom attackerna.

TT-AFP