Hundratals pilgrimer trampades ihjäl

NYHETER

Eldsvåda utlöste panik på fullmånefestival i Indinen

Foto: Hundratals hinduiska pilgrimer dog i panikrusning och brand i närheten av ett tempel i den indiska delstaten Maharashtra på tisdagen.

Uppemot 300 hinduiska pilgrimer, bland dem många kvinnor och barn, blev ihjältrampade eller brända till döds i närheten av ett tempel i den indiska delstaten Maharashtra på tisdagen.

Foto: Karta:Dino Stén

En brand i marknadsstånden längs den smala vindlande vägen upp till det populära Mandher Devi-templet, dit över 300000 pilgrimer hade sökt sig, utlöste panik i folkhavet. Mängder av människor blev söndertrampade och andra blev ihjälbrända, sade ögonvittnen till Reuters.

Journalister på plats såg minst 100 lik vid katastrofplatsen.

– Vi kan inte fastslå någon siffra, men det verkar som att mellan 250 och 300 människor är döda, sade en distriktstjänsteman i Satara-distriktet där templet är beläget till tv-bolaget ANI:s reporter.

– Men den siffran inbegriper inte dem som kan ligga döda i de utbrända butikerna, tillade han.

"Mer än hundra döda"

Templet ligger på en kulle på cirka 1220 meters höjd utanför samhället Wai, cirka 26 mil sydost om Bombay.

ANI rapporterade om söndertrasade och vanställda lik som lades ut på marken vid templet och om nedbrända marknadsstånd.

– Här ligger mer än hundra döda, och dussintals andra har redan forslats ner till Wai med buss, sade reportern i telefon till Reuters.

– Det är rena förödelsen här.

Enligt vittnen utbröt paniken vid lunchtid sedan några pilgrimer hade halkat på stentrappan upp till templet. Stenarna hade blivit våta av kokosmjölk; pilgrimer hade knäckt kokosnötter som offergåva till den lokala gudomen Kalubai.

Därefter började brinna i flera salustånd i närheten – möjligen utlöstes branden av kortslutning i en kraftledning – och gasbehållare började explodera.

Kom för att se fullmånen

Det 300-åriga Mandher Devi-templet är särskilt populärt bland hinduer av lägre kast. Den årliga pilgrimsvandringen dit företas den dag i januari då det är fullmåne. Högtiden pågår i 24 timmar.

Enligt vice polischefen VNDeshmukh i Bombay kan denna gång mellan 300000 och 400000 människor ha sökt sig till templet för att se fullmånen natten till onsdagen.

Deshmukh sade att över 300 omkom och 200 skadades.

TT-Reuters