Schwarzenegger ställer upp i guvernörsval

Publicerad:
Uppdaterad:

Jag ska rensa upp i Sacramento

Actionstjärnan Arnold Schwarzenegger tänker bli guvernör i Kalifornien.

Han avslöjade planerna i ett oväntat utspel i Jay Lenos talkshow.

– Jag tänker åka till Sacramento och rensa upp, sa han på en välbevakad presskonferens.

Bland motståndarna: porrkungen Larry Flynt.

Schwarzenegger vill bli guvernör i Kalifornien.
Foto: ap
Schwarzenegger vill bli guvernör i Kalifornien.

Arnold Schwarzenegger avslutade nyligen pr-turnén för den tredje Terminatorfilmen. Under marknadsföringskampanjen spädde han på ryktena om sina politiska planer.

Politiska bedömare i USA betraktade det dock som en del av pr-cirkusen. Och så sent som i går berättade flera av Schwarzeneggers vänner och medarbetare att han inte tänkte ställa upp.

Fox News rapporterar att actionstjärnan skrev ett pressmeddelande där han förklarade varför han inte tänkte ställa upp. Men Schwarzenegger ändrade sig i sista stund.

I ett framträdande i Jay Lenos ”The Tonight Show” skojade Schwarzenegger – och for sedan ut i en attack mot den politiska situationen i Kalifornien.

Anfallet riktades mot Kaliforniens sittande guvernör, demokraten Gray Davis, som väntas avsättas vid en förtroendeomröstning i höst.

– Den mannen måste bort, sa Schwarzenegger.

Vid en kort – men välbevakad – presskonferens på gräsmattan utanför NBC:s studio i Burbank tog Arnold Schwarzenegger åter till orda.

– Aldrig förr har så många företag lämnat Kalifornien. Vi måste få tillbaka dem om barnen ska få böcker i skolan och de gamla ska få den vård de behöver.

– Jag tänker åka till Sacramento och rensa upp.

Politiska bedömare beskriver Arnold Schwarzenegger som en ovanligt liberal republikan. Han har satsat stora pengar på behövande barn och sägs vilja arbeta med integrations-, miljö- och skattefrågor. Dessutom är han för rätten till abort, för viss vapenkontroll och för homosexuellas rätt till äktenskap.

Kalifornien ligger traditionellt betydligt mer åt vänster än resten av USA och bedömare menade i natt att Schwarzeneggers liberala framtoning förbättrar hans chanser att vinna. Samtidigt hyllades han av republikanska kommentatorer – som ansåg att Schwarzeneggers folkliga tilltal kan ge Kalifornien en republikansk guvernör.

Själv beskriver Arnold Schwarzenegger beslutet som sitt livs svåraste. Hans fru, tv-journalisten Maria Shriver, kommer ur Kennedyfamiljen och har alltid varit demokrat. Och det var först efter långa samtal med henne och de fyra barnen som Schwarzenegger fattade sitt besult.

Hos Jay Leno förklarade han:

– Det var det svåraste beslut jag tagit sedan jag bestämde mig för en bikinivaxning 1978.

Om det blir guvernörsval i Kalifornien i höst så blir det en minst sagt ovanlig tillställning. I andre ringhörnan står porrkungen – och demokraten – Larry Flynt.

Tidningen Hustlers grundare går, enligt CNN, till val under parollen:

– Rösta på en snusklangare som bryr sig.

I valet ställer också den politiska kommentatorn Arianna Huffington, 53, och den forne barnskådisen Gary Coleman, 35, upp.

Den senare konstaterade dock i går:

– Nu när Arnold är med i spelet så kommer det inte att bli något spel. Jag kommer att fortsätta, men jag kommer inte att bedriva någon kampanj.

Hittills har 356 personer registrerat sig som kandidater.

Mattias Lundell

Publicerad: