Fotgängare mejades ned av 50-årig bilist

NYHETER

En död och 28 skadade när bilist i hög fart körde in på gågata i Gamla stan

1 av 3 | Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM/pressens bild
körde i hög fart in på gågata En bilist körde i hög fart rakt in i folkmyllret på Västerlånggatan i Gamla stan, Stockholm, på lördagförmiddagen. Stort pådrag med polis och ambulanser ryckte ut för att ta hand om skadade och chockade.

En psykiskt sjuk 50-åring körde sin bil i hög fart rakt i folkmängden.

En 54-årig kvinna dödades och 18 personer skadades när de mejades ned på den populära gågatan i Gamla stan i Stockholm.

Polisen har inte fått någon förklaring till vansinnesdådet – och misstänker mannen för mord.

I kväll beslutade åklagare att anhålla mannen.

Vittnen berättar för aftonbladet.se att mannen i hög hastighet brakade in på Västerlånggatan. Han kom sannolikt från Storkyrkobrinken och for in på den populära gågatan i Gamla stan i centrala Stockholm. På sekunder förvandlades lördagsflanerandet till ett kaos av blod och förstörelse.

”Körde fruktansvärt fort”

– Han körde så fruktansvärt fort att jag knappt hann se att det var en bil som passerade, säger ögonvittnet Emma Björklund, 19, till Aftonbladet.

Vansinnesfärden – i en mörkblå Ford Focus – tog slut när föraren brakade in i en affär på gatan. Bilen snurrade ett varv och kraschade mot ett betonghinder. Trots det klev föraren ut ur bilen oskadd.

– En polis som fanns på platsen rusade fram och grep honom, säger polisens insatschef Anders Jansson.

Misstänks för mord

Den anhållne 50-åringen misstänks nu för mord, alternativt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik. Han kunde inte förhöras under eftermiddagen, men polisen lät genomföra en läkarundersökning.

– Han visar inga tecken på narkotika- eller alkoholpåverkan. Läkarens preliminära bedömning är att han har drabbats av en psykisk sjukdom, säger polisens presstalesman Ulf Göranzon.

Först vid 17-tiden på lördagen kunde ett inledande förhör hållas med mannen. Enligt vad aftonbladet.se erfar går arbetet dock sakta fram. Förhören ska vara krångliga och det är svårt att få något vettigt ur honom.

En 54-årig kvinna – som inte är hemmahörande i Stockholmsområdet – dödades. Enligt polisen fördes 18 skadade till sjukhus, för två av dem betecknas tillståndet som allvarligt och tio av dem fick svårare skador.

– Det är fel att säga att någon av dem var lindrigt skadade. Det handlar om öppna arm-, benbrott, revbensbrott och skallskador, säger insatsläkaren Alf Regberg.

Gatan populär bland turister

Gågatan i Gamla stan är populär bland turister i Stockholm och flera ambassader har hört av sig till polisen för att se om deras medborgare skadats. I kväll hade man konstaterat att en finländsk, en amerikansk och en holländsk medborgare skadats.

Polis och räddningstjänst inledde en massiv insats. Tjugosex polispatruller, ett tiotal ambulanser och brandkåren kallades till platsen.

– Det blev väldigt kaotiskt, säger Kent Lundqvist på Räddningstjänsten i Stockholm.

– Från platsen rapporterar man att flera skadade själva tog sig till sjukhus i privatbilar och i taxi.

Polisens insatschef Anders Jansson var på plats redan två till tre minuter efter larmet. Då var den misstänkte 50-åringen gripen och flera skadade låg längs gatan.

– Vår första åtgärd var att tömma Västerlånggatan, säger han.

Samtidigt upprättade räddningstjänsten en uppsamlingsplats för de många skadade. Vid Mynttorget i Gamla stan ställdes en SL-buss upp där sjukvårdspersonal kunde behandla de lättare skadade och de många chockade.

Tidigare dåd av psykiskt sjuka

Anhörigtelefon:

Mattias Lundell, Per-Iwar Sohlström