Vällingby

Två barn försvunna i Stockholm

Av: 

Olof Svensson

Sofia Roström Andersson

Björn Barr

Robin Nilsson

NYHETER

Syskonparet har varit spårlöst försvunnet i Vällingby i västra Stockholm sedan i går eftermiddag.

Nu söks de av hundratals frivilliga och poliser.

– Vi är väldigt oroliga, säger Russum Teklat, en vän till familjen.

De två syskonen, fyra och nio år gamla, försvann från köpcentret KFem i Vällingby centrum vid 16.30-tiden på lördagseftermiddagen. Barnens mamma satt och fikade med sina vänner medan barnen lekte utanför. När hon tittade upp var barnen plötsligt borta.

– Vi väntar, vi är väldigt oroliga. Man tror inte att något sådant här ska kunna hända, säger Russum Teklat, en vän till familjen.

Många poliser på plats

Familjen, som är hemmahörande i Västerås, är på besök i Stockholm för att besöka den eritreanska festivalen och hälsa på vänner.

– Barnen hade varit borta i 45 minuter när mamman larmade oss. Då hade de letat i butiker, på gårdar och på en badplats i närheten utan resultat, säger Patrik Eriksson på Stockholmspolisen.

Barnen har fortfarande inte hittats.

Sökinsatsen har pågått sedan larmet om försvinnandet. Mellan 25 och 30 poliser, sjöpolis, helikopter, hundpatruller och fotpatruller, deltar i sökandet.

– Vi koncentrerar oss på köpcentrat där barnen försvann. Det har nu gått 15, 16 timmar sedan det hände och det är väldigt lång tid. Det kan vara så att de krupit in någonstans och inte kan komma ut. Därför söker vi igenom allt en gång till, sa Lars Byström, presstalesman på Stockholmspolisen, på söndagsförmiddagen.

Hundratals frivilliga

Polisen jobbar också på andra sätt.

– Vi håller också på att samla in övervakningsfilmer från t-banan och från butiker inne i köpcentrat och hoppas att det ska ge något, säger Lars Byström.

Under natten kopplades även organisationen Missing People in i sökandet. En akut sökinsats startade klockan 02 tillsammans med Frivilliga motorcykelkårens riksförbund.

På söndagsförmiddagen organiserades ytterligare en sökinsats för frivilliga.

– Vi kommer att specialisera oss på att söka av fastigheter i området. Trappuppgångar, förråd och så vidare. Vi söker av samma område flera gånger om de förflyttar sig, säger Peder Schillerström på Missing People.

Många av de frivilliga som är på plats i Vällingby har sökt hela natten och fortsätter under dagen.

– Vi var 160 personer i natt. Det var blött och blixtrade, säger Sandra Ekdal, en av de som deltar i sökinsatsen.

Polisen vädjar om tips

På söndagsförmiddagen är uppskattningsvis 300 frivilliga på plats och Peder Schillerström tror att lika många kommer att ansluta under dagen.

Anledningen till att man fokuserar på fastigheter är att man tror att barnen sökt skydd någonstans i natt.

– Då tror vi att de har tagit sig in i någon fastighet, säger Peder Schillerström.

Hur länge kommer ni att hålla på?

– Hela dagen och hela natten.

Förutom att leta igenom butiker och skogsområden i närheten, tittar polisen också på ett annat scenario. För en vecka sedan fick Västerortspolisen in en anmälan om att en kvinna hade försökt kidnappa ett barn i Vällingby.

– Ja, det stämmer. Vi har underrättat polisinsatschefen om det här. Men just nu kan vi inte säga om det har något samband, säger Anders Djurestad, stationsbefäl på Västerortspolisen.

Misstänker ni något brott?

– Nej, det finns ingen konkret misstanke, Men i sådana här ärenden kan vi aldrig utesluta något, säger Lars Byström, polisens presstalesman.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Vällingby

ÄMNEN I ARTIKELN

Vällingby