Nyheter

Halkans facit: 84 frakturer – på ett dygn

Av: 

Carina Bergfeldt

Josefin Westin

NYHETER

Halkan i stora delar av landet orsakar både bilolyckor och benbrott.

Frakturavdelningen på Örebro universitetssjukhus har under det senaste dygnet tagit hand om 84 patienter. 
– Det är det värsta vi har varit med om, säger avdelningschefen Emma Hagenfalk till Nerikes Allehanda.

Flera olyckor inträffade på måndagen på grund av halt väglag. Det har bara fortsatt under tisdagsmorgonen.

Trafikverket varnar fortfarande för halka i majoriteten av landet. I Norrland snöhalka och frosthalka, i Svealand frosthalka och ishalka och i Götaland framförallt ishalka.

– Vi har ett väderläge där det är besvärligt väglag i stora delar av landet, säger Eva Nordén, presskommunikatör vid Trafikverket.

”Även lokal halka”

Nordén uppmanar alla trafikanter att ta en titt på Trafikverkets trafikkartor innan man ger sig ut på vägarna. Där håller myndigheten koll på halkläget just nu och under resten av dagen.

– Det är vinterväglag som råder och det kan finnas platser där det också råder lokal halka. Även om det är några grader varmt ute med regn så kan det vara halt. Det är vinter i Sverige nu.

Väglaget kan dessutom slå om snabbt.

– Man måste ta det försiktigt. När det är vinterväglag så anpassar man sin hastighet efter den rådande situatoinen. Självklart ska man ha bälte och hålla avstånd till andra trafikanter.

84 patienter

Men olyckorna drabbar inte bara bilister. Det svåra väglaget har varit ovanligt jobbigt för fotgängare. På ortopedkirurgiska kliniken i Örebro beskriver man läget som "frakturkaos". 84 patienter vårdas med olika typer av frakturer efter att de halkat omkull. Majoriten är handeledsfrakturer men sjukhuset har även fått in flera skallskador orsakade av fall.
– Det här sticker ut ordentligt. Det här är det värsta vi har varit med om någonsin. Vi har jobbat över och bemannat extra med gipstekniker och sjuksköterskor, säger avdelningschefen Emma Hagenfalk till Nerikes Allehanda.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter