”Borg får toppjobb i USA”

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: STEFAN MATTSSON

VISBY. Dagens ekonomiska seminarium i Almedalen kan bli Anders Borgs sista som finansminister.

Allt fler talar nu om att ett internationellt toppjobb väntar om Alliansen förlorar valet.

– Han ska vara aktuell för ett jobb hos någon av världens största investmentbanker, säger en tung källa i finansbranschen.

Det väntas bli fullsatt när Anders Borg ska prata på temat ”hur vi säkrar en stabil återhämtning med fler i arbete”.

Finansministern är ett av Moderaternas starkaste kort. Han har varit en central del av partiets politiska omsvängning och han har vid flera tillfällen prisats internationellt för sitt arbete. Men om dagens opinionssiffror håller i sig får han lämna sin post i september och se Magdalena Andersson (S) ta över.

Tidigare har det spekulerats kring vad statsminister Fredrik Reinfeldt ska göra om det blir maktskifte i höst. Han har nämnts som en möjlig kandidat inför utnämningarna av flera tunga EU-jobb. Men hans framtid är fortsatt höljd i dunkel.

Spås lämna politiken

När det gäller Reinfeldts parhäst, Anders Borg, är dock uppgifterna från de källor Aftonbladet talat med mer samstämmiga.

Att finansministern inte kandiderar till något politiskt uppdrag inför valet ses som ett tydligt tecken på att han kommer att lämna politiken om Alliansen får lämna Rosenbad.

– Jag är ganska övertygad om att Anders Borg lämnar politiken efter valet. Jag tror att han söker sig till bankvärlden eller det svenska näringslivet, säger en av hans partikamrater.

Människor i finansministerns närhet menar att Borg självklart är attraktiv på arbetsmarknaden efter åtta år på sin post. Flera nämner ett jobb inom bank- och finanssektorn som en trolig nästa destination.

En källa hävdar att finansministern pratar med sina nära vänner om sin framtid.

– Borg själv funderar över om han har jobbat så mycket med svensk ekonomi de senaste åren att han inte är lika attraktiv utomlands längre.

Amerikansk jättebank

Ett rykte som kopplas samman med Anders Borg är mer envist än andra.

Det handlar om att han kan vara aktuell för ett toppjobb hos någon av världens största investmentbanker. En av de banker som det talas om är amerikanska jätten Goldman Sachs. Det skulle innebära att Borg går samma väg som en av sina företrädare, Erik Åsbrink (S), som var finansminister 1996-99 och 2011 fick jobb som internationell rådgivare hos Goldman Sachs.

En talesperson för investmentbanken säger dock att det inte ligger någon sanning alls bakom ryktet.

Samtidigt finns det många moderater som hoppas att det ska bli finansministern som tar över när Fredrik Reinfeldt avgår. Han jämförs ibland med Göran Persson (S) som också var finansminister innan han blev partiledare.

Anders Borg själv kallar spekulationerna om honom för "oroväckande".

– För att undvika sådant bör man rösta på Allianspartierna så att jag kan fortsätta som finansminister. Det enda jobberbjudande jag vill ha är ett från Fredrik Reinfeldt - om att fortsätta som finansminister.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN