Olika åsikter om eldupphör i Ukraina

Publicerad 2014-09-03

Nu ska Ukraina säkra gränsen mot Ryssland med "en mur"

Ukrainas president Petro Porosjenko och Rysslands Vladimir Putin har kommit överens om eldupphör i Donbassregionen, enligt det ukrainska presidentkansliet i Kiev.

Men Ryssland förnekar att det finns ett avtal.

– Eftersom Ryssland inte deltar i konflikten i Ukraina, säger Putins presstalesman.

I morse meddelade en talesperson för den ryske presidenten att de båda parterna hade "i stort sett samsyn" kring hur konflikten kan deeskaleras, rapporterar AP.

– De båda statscheferna utbytte åsikter om vad som borde göras primärt för att stoppa blodspillan i den sydöstra delen av landet så snart som möjligt, sade Kremls presstalesman Dmitrij Peskov.

Vid 10-tiden kom sedan besked från Ukrainas president om att det nu fanns ett avtal om eldupphör i Donbassregionen, ett annat namn för östra Ukraina.

Men någon timme senare kom andra besked från den ryske presidenten Putin. Ryssland förnekar att det finns ett avtal.

– Eftersom Ryssland inte deltar i konflikten i Ukraina, säger Putins presstalesman Dmitrij Peskov, enligt Interfax.

De proryska separatisterna förkastade uttalandet från Kievregeringen och säger att ingen vapenvila är möjlig om Ukraina inte drar tillbaka sina trupper.

Ryssland har egen plan

I skuggan av Natos toppmöte i Estland lanserade Vladimir Putin i dag sin egen fredsplan för Ukraina, rapporterar AP. Där uppmanar han de proryska separatisterna att "sluta rycka fram" och ber Ukraina att dra tillbaka sina trupper från området.

– De stridande parterna borde genast samordna och göra följande saker tillsammans: Det första är att de väpnade styrkorna och rebellerna i sydöstra Ukraina måste sluta rycka fram i Donetsk- och Luhanskregionerna. Det andra är att ukrainsk militär måste dra tillbaka sina trupper till ett säkert avstånd som omöjliggör artilleriattacker mot befolkade områden, sa Vladimir Putin i Mongoliets huvudstad Ulan Bator tidigare i dag.

Obama: För tidigt att veta

USA:s president Barack Obama är i Estland för morgondagens Nato-toppmöte. Han tycker att det är för tidigt att veta vad beskeden om eldupphör innebär.

– Men det behöver följas upp. Det sker ingen förändring om Ryssland fortsätter skicka trupper, vapen och utbildare till östra Ukraina, säger Obama enligt TT.

Ukrainas meddelande om eldupphörsavtal i östra Ukraina kan få direkta konsekvenser för de nya EU-sanktioner mot Ryssland som håller på att utarbetas i Bryssel. Ett färdigt förslag väntas bli klart i dag för att eventuellt kunna beslutas om i övermorgon, skriver TT.

De nya sanktionerna skulle bland annat stoppa statsägda ryska företag från att låna pengar i EU. Dessutom skulle det sätta p för export av utrustning som kan användas militärt.

2 600 har dött

Det korta uttalandet från Ukraina gav inga vidare detaljer, enligt AP.

Ukraina och västvärlden har anklagat Ryssland för att skicka in vapen och trupper till proryska separatister i det konfliktdrabbade östra Ukraina.

Ryssland har ihärdigt förnekat anklagelserna och i stället pekat finger mot Ukraina och deras hårda stridande i sitt eget land.

Enligt FN har nästan 2 600 personer dött sedan striderna började i april. Över 340 000 har flytt sina hem.

Texten uppdateras.

ANNONS