Storbritannien höjer terrorberedskapen

Av: Eric Tagesson, Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Terrorhotet mot Storbritannien bedöms nu vara ”allvarligt”.

Under fredagen höjdes landets beredskap.

Men premiärminister David Cameron ville inte avslöja om något konkret hot riktats det brittiska folket.

Enigt BBC innebär höjningen av säkerhetsnivån att en attack mot landet nu är ”högst sannolik”.

– Vi kommer att vidta de åtgärder som behövs. Det kan ta år och årtionden, säger premiärminister David Cameron under en direktsänd presskonferens.

En anledning till att hotet mot Storbritannien anses vara större är att minst 500 personer rest därifrån till Syrien och möjligtvis Irak för att delta i strider, enligt premiärministern.

Han uppger även att Islamiska staten (IS) utgör ”ett större och mer djupgående hot mot vår säkerhet än vi tidigare känt till”.

David Cameron ville inte kommentera om några nya eller konkreta hot riktats mot Storbritannien, men uppger att organisationen IS är ett hot mot hela Europa.

”Planerar attacker mot väst”

Anledningen till den höjda beredskapen är, enligt inrikesministern, utvecklingen i Syrien och Irak.

– Höjningen av säkerhetsnivån är kopplad till utvecklingen i Syrien och Irak där terroristgrupperingar planerar attacker mot väst, säger Theresa May.

Den nya beredskapsgraden - ”severe” är den näst högsta på en femskalig säkerhetsskala.

Utländska krigare

Den brittiska säkerhetstjänsten har tidigare uttryckt oro för att hundratals brittiska medborgare rest till Irak och Syren för att kriga.

– Några av de planer innefattar sannolikt utländska krigare som har rest från Storbritannien och Europa för att deltaga i konflikterna.

– Den första och viktigaste uppgiften för regeringen är att skydda det brittiska folket.

Storbritanniens agernade är ingenting som påverkat Sveriges bedömning av skyddsnivån.

– Vi har ett nära operativt samarbete med Storbritannien och bistår säkerhetstjänsten vid behov. Vi följer händelseutvecklingen noga men hotnivåhöjningen där är inget som påverkar Sverige just nu, inte heller hotnivån som ligger kvar på en förhöjd nivå sedan oktober 2010, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Publicerad: