Mellin: Måste svara på hur SD ska hanteras

avOlof Svensson

1 av 2 | Foto: PETER VAN DEN BERG

Fredrik Reinfeldt har brutit tystnaden efter valet.

I tidningen Politiken ger han sig åter in i invandringsdebatten.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin analyserar vad den tidigare statsministern säger.

Hur ser du på det Reinfeldt säger?

– Det är vad jag förväntar mig att Fredrik Reinfeldt ska säga. Han är som vanligt preparerad med statistik. Nu har han tittat på hur landet ser ut från ovan, där det finns massa mark där ingen bor. Jag vet inte riktigt hur frågan är ställd i Politiken – men det är ju inte riktigt det som är problemet, att det inte skulle finnas fysisk plats för invandrare. Det är varför har det gått ganska dåligt för människor som kommer från andra länder att etablera sig i Sverige.

Reinfeldt betonar att Alliansen inte kommer samarbeta med SD. Hur kommer det han säger tas emot?

– Jag tror inte att något av de sju riksdagspartierna vill samarbeta med SD. Men om man inte vill ha med SD i utformningen av politiken, då måste man ha någon annan plan. Där har inte de två blocken förmått sig att på riktigt sträcka ut handen till den motsatta sidan. Varken Alliansen eller de rödgröna. Den här valrörelsen kommer kräva att de sju partierna har ett svar på hur man hanterar en situation med SD som vågmästare.

Varför har Reinfeldt varit så osynlig sedan valnatten?

– Den förklaring han själv har gett är att vad han än säger så kommer han förstöra någon slags process. Men det gör han ju redan om han uttalar sig i Politiken. Då kanske han borde ha avstått även från det.

Hur stort inflytande har Reinfeldt i Moderaterna?

– Inom Moderaterna är han det närmaste Gud man kan komma. Samtidigt kan han bli nästan besatt av en fråga. Det kan man hedra honom för, eftersom det är en god sak, samtidigt leder det ingenstans. I det här läget måste man tänka: hur kommer vi framåt? Sverige måste ledas av någon. Vi kan ju inte ha nyval var tredje månad.

ARTIKELN HANDLAR OM