Nyheter

Så skulle SD:s ledning peta Kasselstrand

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

I helgen utkämpas en maktkamp inom SDU, som ska rösta om ny ledning.

Nuvarande ordförande Gustav Kasselstrand står emot utmanaren, Jimmie Åkessons pressekreterare Henrik Vinge.

Aftonbladet kan i dag avslöja ett tidigare opublicerat samtal som visar hur SD-ledningen tidigare försökte kuppa bort Kasselstrand.

I helgen håller Sverigedemokratisk ungdom, SDU, kongress i uppländska Älvkarleby.

Valberedningen har föreslagit samma topp som i dag: Gustav Kasselstrand, 26, som ordförande, William Hahne, 22, som vice ordförande. Motkandidat till ordförandeposten är Jimmie Åkessons pressekreterare Henrik Vinge, 25, som i dag är SDU-styrelseledamot.

Spänningarna mellan ledningen för moderpartiet och SDU:s ledning har varit starka, och delar av partiledningen har aktivt försökt att bli av med Kasselstrand.

"Vi vill byta ut honom"

Inför SDU-kongressen 2012 önskade delar av SD-ledningen se att Markus Wiechel, som numera sitter i riksdagen och som Expressen avslöjade kallat mörkhyade "jävla aphelveten", skulle ta över SDU-ledningen, enligt uppgifter till Aftonbladet, men Wiechel ska ha tackat nej.

– Jag har aldrig varit intresserad av att vara ordförande i SDU. Mer vill jag inte kommentera, jag kommer inte ihåg, säger Wiechel i dag.

I stället ställdes Paula Bieler, som då arbetade som politisk sekreterare i riksdagen, som motkandidat till SDU-ordförandeposten. Hon stöddes av bland andra Mattias Karlsson som nu vikarierar för Jimmie Åkesson under hans sjukskrivning, Erik Almqvist, dåvarande ekonomisk-politisk talesperson som petades efter järnrörsskandalen och Louise Erixon, Jimmie Åkessons sambo som innan sin föräldraledighet var anställd som Björn Söders sekreterare.

Inför kongressen 2012 ringde Daniel Assai, då biträdande chef i riksdagskanliet som i fjol lämnade partiet, till Louise Erixon. I det tidigare opublicerade inspelade telefonsamtalet framkommer maktkampen mellan SD-ledningen och SDU-ledningen tydligt.

– Vi är några som verkligen försöker att byta ut honom, säger Erixon.

Assai ville skicka in ett uteslutningsärende om Kasselstrand om försöket att rösta bort honom på kongressen skulle misslyckas, något som Erixon uppmuntrar.

Erixon: "Partiet borde ta avstånd"

Hon håller även med Assai om att Kasselstrand är ute efter att kuppa bort SD-ledningen och ta makten i partiet, varför han måste "stoppas".

– Bunkern ska ju ta över nu. Det har de ju sagt, de ska ge igen. Och jag sagt till Jimmie att jag tycker att om vi inte får in Paula som ordförande på kongressen tycker jag att partiet ska ta avstånd från ungdomsförbundet. Det är värt det.

En källa uppger till Aftonbladet att partiet på flera parallella sätt försökte komma åt Kasselstrand. Förutom försöket med att ersätta honom med Bieler skulle Mikael Valtersson, som avslöjats med att ha skickat Hitler-mejl, som revisor granska SDU:s ekonomiska redovisning – och inte erkänna den.

Expressen avslöjade att Erixon efter järnrörsskandalen samma år skickade ett internt mejl till SDU om att Kasselstrand och Hahne med sitt stöd för Almqvist bedrev en "aggressiv krigsförklaring mot partiledningen".

"Jag var kritisk"

Enligt källan var anledningen till petningsförsöken inte ideologiska skiljaktigheter – utan ren maktkamp.

– Partiledningen vet vad Kasselstrand tycker, men bryr sig inte om det. Det är att han hotar deras position.

Louise Erixon lämnar en skriftlig kommentar om samtalet:

– Vid den här tiden var jag kritisk till ungdomsförbundets ledning och ville att det skulle ledas i en annan riktning. Detta är flera år sedan och i dag har jag ingen insyn i förbundet utan koncentrerar mig på arbetet i kommunfullmäktige i Sölvesborg. I övrigt är informationen hämtad ur en privat konversation som jag inte vill kommentera mer än så.

"Vissa vill se annan ordförande"

Gustav Kasselstrand säger att han är "försiktigt optimistisk" inför kongressens val nu i helgen.

– Hundraprocentigt stöd kan man ju aldrig ha. Huvudsaken är att man har en majoritet bakom sig. Saken ska ha sin gång.

Kasselstrand beskriver relationen till SD som uppåtgående.

– Det är bättre nu än för bara ett eller två år sedan. Vi har haft löpande samarbete under valrörelsen.

Enligt honom bestod schismen i att SD som parti inte var vant med att ha ett ungdomsförbund som kom med kritik. Framför allt tar han upp kritiken mot SD-ledningens "pro-israeliska hållning" och att SDU stöttade Erik Almqvist efter järnrörsskandalen.

– Det blev en kalldusch för partiet.

Han vill inte uttala sig om det två år gamla samtalet om att få bort honom.

– Jag kan inte säga något, eftersom jag inte hört det. Men naturligtvis känner jag till att det fanns och finns personer som stöttat mig, och andra som hellre sett en annan ordförande.

Jomshof: "Bra samarbete"

Även riksdagsledamoten Richard Jomshof, som sitter i SD:s partistyrelse, uppger att relationen mellan moderpartiet och SDU-ledningen i dag är god och att det inte finns några större skillnader politiskt.

– Det är bra och har varit ett bra samarbete under hela valrörelsen. Vem SDU väljer som ordförande är inte något jag lägger mig i, det är något de får välja själva.

Jomshof tonar ned schismen mellan SD:s och SDU:s respektive ledningar.

– Jag ställer mig inte bakom den bilden. Däremot finns det säkert enskilda individer som haft starka åsikter, och det gör det säkert fortfarande, både inom och utanför SDU. Sedan är det ingen hemlighet att det funnits kritik, och så ska det ju vara. Moderpartiet ska kunna kritisera förbundet.

– Problemet handlade om att Kasselstrand var anställd på vårt kansli och det kan vara svårt att balansera med SDU-ordföranderollen. Men sedan han slutade har jag upplevt att det blev bra.

Söker medlemskap i Folk och försvar

Han vänder sig emot anklagelserna om att SDU-ledningen skulle vara nazister.

– Det är direkt felaktigt. Då hade de inte suttit kvar.

Jomshof tar upp en debattartikel där Kasselstrand och vice SDU-ordförande Willian Hahne förespråkade en Palestinsk stat.

– Där kan det väl hända att folk fick en viss uppfattning om dem.

I slutet av oktober ansökte SDU för tredje gången om att bli medlem i Folk och försvar, och vill delta i kongressen i Sälen i januari. Organisationen har hittills nekat SDU medlemskap.

Nu anser Kasselstrand att det "vore skandal" om man nekades ännu en gång, då SDU blivit landets tredje största ungdomsförbund.

Aftonbladet har sökt ställföreträdande SD-ledaren Mattias Karlsson för en kommentar.

ANNONS

Så kan du skydda hemmet mot blixtnedslag – köp en grenkontakt med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Köp här!

Publisert: