Tolv års fängelse för mordförsök i Nora

avMira Micic

Det svårt skadade offret kläddes av och lämnades att dö vid en busshållplats

1 av 2 | Foto: Privat
20-åringen slogs bland annat med en kofot i huvudet.

Den medvetslöse 20-åringen var iklädd bara strumpor, svårt misshandlad och kraftigt nedkyld när han hittades i snön på en länsväg.

Nu har fyra män dömts för mordförsök på honom.

Två av de åtalade männen, 23 och 30 år gamla, dömdes på onsdagen i Örebro tingsrätt till tolv års fängelse för bland annat mordförsök, människorov och grov misshandel. Båda männen har enligt åklagaren kopplingar till det kriminella nätverket Black Cobra.

De övriga två, 22 och 21 år gamla, dömdes till fyra respektive två års fängelse för medhjälp till mordförsök.

Livshotande skador

Natten till 28 februari i år såg en lastbilsförare en orörlig kropp som låg längs länsväg 244, söder om Nora och larmade polisen. Klockan var då strax efter middnatt, det var minusgrader och det snöade.

Den 20-årige mannen låg naken och svårt skadad i en snödriva. När han fördes med ambulans till sjukhus var hans kroppstemperatur 24 grader, vilket var direkt livshotande, enligt rättsläkarens vittnesmål. Redan vid 28 till 32 graders kroppstemperatur föreligger risk för dödsfall, då hjärtkomplikationer kan uppstå.

Träffades på parkeringen

20-åringen hade även livshotande skallskador, som han opererades för på sjukhus i Uppsala.

Han ska ha blivit slagen i huvudet med en kofot, strax innan han lämnades på vägen att dö.

Enligt domen ska de dömda männen misshandlat 20-åringen för att pressa fram information.

Innan det stämde de träff med offret vid en parkering vid Willys, för att därpå tvinga in honom i bilen där de slog honom med pistoler.

Offret tilldöms 250 000 kronor i skadestånd.

Mamman: Han är inte återställd

20-åringens mamma säger till Aftonbladet att hennes son fortfarande mår dåligt, både psykiskt och fysiskt, och att han är långt ifrån återställd idag.

– De verkar ha misshandlat min son i flera timmar. Och när han blev slagen med kofoten var han redan medvetslös. Hur kan man var så känslokall och behandla någon så?

Om domen säger hon:

– Det finns inte tillräckligt med straff för något sådant, så känner vi. Det här kommer vi, min son och hela vår familj, att få leva med hela livet.