Det betyder låga räntan för Sverige

avJoachim Kerpner

NYHETER

Nollränta bra för exportindustrin

1 av 2

Bra för exportindustrin och sysselsättningen — men bara på marginalen.

Det betyder nollräntan för Sverige, enligt tre experter.

– De realekonomiska effekterna är blygsamma, säger nationalekonomen Pontus Braunerhjelm.

Aftonbladet har tagit hjälp av tre experter för att reda ut vilka effekterna  det blir av Riksbankens sänkning av reporäntan till noll procent. Vi har pratat med Jan Ekberg, professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet, Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi vid KTH och vd i Entreprenörskapsforum, samt ekonomijournalisten Anders Andersson.

Vilken är den största effekten för Sverige av nollräntan?

Svensk exportindustri gynnas av detta, eftersom den svenska kronan försvagas.

Då kommer exportindustrin att nyanställa?

Det kan leda till en liten sysselsättningseffekt. Men förmodligen är det marginellt. Det viktigaste för exportföretagen är att det finns en efterfrågan, och den är svag i hela Europa.

Vad innebär nollräntan för omvärldens syn på Sverige?

Den visar att vi tar de fallande priserna på allvar, den signaleffekten är viktig. Men Riksbanken skulle ha varit mer på offensiven tidigare. Den här åtgärden kommer lite sent, Riksbankan har varit väldigt försiktig med att sänka räntan hela det föregående decenniet.

Så nu kommer vi att gå från deflation till inflation?

Det är ingen jättesänkning att gå från 0,25 procent till 0 procent i reporänta. Ju närmare noll man kommer, desto mindre blir effekterna. Vi ska inte överdriva betydelsen där. Så signaleffekten är viktig, men de realekonomiska effekterna är blygsamma.

Börjar Sverige uttömma sina resurser att få fart på ekonomin?

Absolut. Riksbanken har uttömt räntevapnet nu. Den viktigaste frågan är vad Riksbanken har för strategi för att vända de fallande priserna. De skulle kunna öka penningmängden för att få mer pengar i omlopp och driva upp efterfrågan.

Kan fallande räntor ge några andra effekter?

Det kan skapa en bostadsbubbla, om priserna på villor och bostadsrätter stiger. Men det motverkas samtidigt av att bankerna inför amorteringskrav på bostadslån.