Nyheter

Kritikstorm mot Löfven på nätet

Av: 

Olof Svensson

Niklas Eriksson

NYHETER

Stefan Löfvens kommentar angående den pågående Gaza-krisen på Facebook har mötts av en kritikstorm.

Under natten har inlägget fått över 2 500 kommentarer.

– Det är också en rätt tydlig åsikt i och med det han skriver. Det räcker att säga så här för att uppfattas som Israelvänlig, säger han, säger S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.

Löfven har trots den massiva kritiken inte velat ge några ytterligare kommentarer.

Stefan Löfven har mötts av massiv kritik efter en kommentar angående Gaza-krisen och konflikten mellan Israel och Palestina på Facebook.

Uttalandet postades för 20 timmar sedan och Aftonbladet har under söndagen försökt få en kommentar från S-ledaren. Vid klockan 18.30 hade han fortfarande inte kommenterat kritiken.

– Så fort jag får en kommentar återkommer jag, säger hans

pressekretare Anne Ekberg.

Kritikstorm mot Löfven

Vid 09-tiden i morse hade han fått över 1 400 kommentarer – de allra flesta mycket negativa till hans uttalande som lyder:

Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet”.

Majoriteten av kommentarerna vänder sig mot formuleringen att Israel ”självfallet har rätt att försvara sig”.

”Finns ingen mellanväg”

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger att formuleringen i sig är relativt blygsam, men att det i frågan inte går att ta någon mellanväg.

– Det är en ganska modest formulering men det spelar ingen roll, det är en fråga där det bara finns plats för två åsikter, säger han.

– Det är också en rätt tydlig åsikt i och med det han skriver. Det räcker att säga så här för att uppfattas som Israelvänlig.

Han kallar det för en ”gammal konflikt inom socialdemokratin”.

– Det finns två läger i frågan och det är en stridsfråga som jag tror går långt upp i partiledningen, säger Stig-Björn Ljunggren.

Som menar att Löfvens hållning avviker från många andra S-ledare, till exempel Palme. Men han säger också att till exempel tidigare statsministern Göran Persson hade en liknande hållning.

– Det är en evig fråga och om man ger sig in i politiken får man räkna med att ha en åsikt – och att få på pälsen oavsett vad man tycker, säger Stig-Björn Ljunggren.

”Känt press att kommentera läget”

Som tror att Löfven ”pliktskyldigt” gett sig in i debatten.

– Med anledning av det som händer nu är det en het fråga och han kan nog ha känt att han måste säga något, men nu kan det vara så att han ångrar sig.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare, är förvånad av Stefan Löfvens kommentar.

– Det är väldigt förvånande, den skiljer sig åt från det uttalande partiets utrikespolitiske talesman Urban Ahlin gjorde i förrgår, säger han.

– Även S i Stockholm har uttryckt en annan åsikt och det här har väckt stor undran i partiet.

Urban Ahlin skrev i pressmeddelandet från i torsdags: ”Vi fördömer också Hamas raketbeskjutning mot Israel och kräver att den upphör. Men vi måste nu vara lika tydliga i reaktionen mot de Israeliska bombningarna av Gaza. Israels reaktion måste vara proportionerlig och i enlighet med folkrättens principer”.

Bjereld säger att liknande situationer uppstod då Göran Persson var statsminister och Anna Lindh utrikesminister, och enligt Ulf Bjereld kunde Lindh då vara mycket mer kritisk mot Israel i sina uttalande än vad Persson var.

– Det fanns skillnader även då och då var det i sittande regering, säger han.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven och hans pressekretare Anne Ekberg har lovat att återkomma med en kommentar.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter