Löfven står fast vid Facebookinlägg

avYasmine Winberg

Publicerad:
Uppdaterad:

”Uttalandet låg definitivt inom den uppfattning vi gett uttryck för flera gånger”

1 av 3

Efter två dagars tystnad kommenterar nu Stefan Löfven sitt kritiserade inlägg om Israel-Palestinakonflikten.

– Jag måste säga att jag blir ju väldigt bekymrad när jag ser tonen och oförsonligheten och i vissa fall hatet i en del kommentarer, säger han till TT.

Det var sent i lördags kväll som Stefan Löfven skrev ett inlägg på Facebook om Palestina-Israelkonflikten. Där stod bland annat ”Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig”.

Stefan Löfvens Facebook-inlägg väckte starka reaktioner från vänsterpolitiker och i sociala medier, då man ansåg att S-ledaren borde ha nämnt att Israel, som militär stormakt, bär ett större ansvar för att få slut på våldet.

Nu, efter mer än ett dygns tystnad, väljer Stefan Löfven att bemöta kritiken. S-ledaren säger till TT att hans kommentar ligger i linje med partiets kongressuttalande från förra året om Palestinakonflikten.

– Uttalandet jag gjorde låg definitivt inom den uppfattning vi gett uttryck för många gånger, säger Löfven och hänvisar till partiets kongressuttalande från förra året om Palestinakonflikten.

TT: Många anser att du borde ha fördömt Israels agerande tydligare i ditt Facebook-inlägg?

– Men det är ju så här att jag kan inte upprepa hela vårt uttalande. Vad jag sade är att det självklart är så att Israel ska hålla sig till internationell rätt. I internationell rätt ingår krigets lagar. Det innebär att civila ska undanhållas från våld, du måste använda våld som är proportionerligt, säger Löfven.

TT: Tycker du att Israel har agerat proportionerligt?

– Med så många döda, nu börjar det komma upp i 170, så är det klart att då kan man ifrågasätta det. Det som är svårt för oss att veta är hur det ser ut där på marken, med avfyrningsramper och sådant. När nu FN säger att man är uppe i över 70 procent civila (offer), då är det klart att man måste ifrågasätta om det verkligen följer internationell rätt. Men vi kan inte bedöma i detalj allt detta, men det måste definitivt ifrågasättas, säger Löfven.

TT: Men du vill inte fördöma Israels agerande?

– Det som jag varit tydlig på, och så är det inom folkrätten, är att man har rätt att försvara sig, men man ska göra det inom internationell rätt, säger Löfven.

– Är man upp i 170 döda civila så tycker jag att det är något som tyder på att det är ett övervåld.

"Bekymrad"

Samtidigt uppger Stefan Löfven att han inte tycker om över tonen som varit i debatten.

– Jag måste säga att jag blir ju väldigt bekymrad när jag ser tonen och oförsonligheten och i vissa fall hatet i en del kommentarer.

Han är kritisk till vissa av kommentarerna som gjorts efter hans inlägg.

– Man ser en del rent anti-sionistiska som vi är tvungna att ta bort för de hör inte hemma där, säger han till TT.

Något han senare, via sin pressekreterare, förtydligar till "anti-semitiska".

Dilemma för Löfven

Enligt statsvetaren Stig-Björn Ljunggren befinner sig Stefan Löfven i ett dilemma.

– När man sätter ner foten i klaveret låter det som fan. Det låter lika mycket när du tar upp foten ur klaveret. Han kan inte säga någonting för att göra de förbannade nöjda, säger han till Aftonbladet.

Trots kritiken som, förutom i sociala medier, även kommit från MP, V och S själva, tror Stig-Björn Ljunggren inte att händelsen kommer påverka utkomsten av valet i höst.

– Det påverkar i så fall ytterst marginellt. Den tysta majoriteten stödjer Stefan Löfven. Men vänstern, som varit ute efter Löfven, men inte kunnat nita honom ännu har fått något att gå på.

Aftonbladet har i dag och under gårdagen vid upprepade tillfällen sökt Stefan Löfven för en kommentar.

– Vi hänvisar till uttalandet i TT och svarar inte på några fler frågor för nu, säger S-ledarens pressekreterare Anne Ekberg.

Publicerad: