Tomas fann 228 000 i väska – på puben

Uppdaterad 2015-03-05 | Publicerad 2015-03-04

Komikern trodde att det var ett skämt

Stand-up komikern Tomas Bonderud hittade en kvarglömd väska. Med 228 000 kronor i kontanter.

Nu hyllas han för sin ärlighet – av polisen.

– De verkade väldigt förvånade över att jag lämnade in pengarna, säger Tomas Bonderud till Aftonbladet.

Komikern Tomas Bonderud hade precis avslutat kvällens stand-up föreställning på puben Big Ben på Södermalm natten mot onsdagen.

Då såg han att någon kroggäst hade vandrat ut i Stockholmsnatten utan sin väska.

– För att se vem den tillhörde öppnade jag väskan. Den var full med cash. Jag trodde inte det var sant. Jag var tvungen att ta upp buntarna och undersöka dem för jag kunde inte tänka mig att någon går på krogen med så mycket pengar – hur bra showen än än, säger han.

Buntar med hundralappar

Tomas har aldrig sett så mycket kontanter i hela sitt liv.

– Det var fyra buntar med hundralappar men jag visste inte hur mycket pengar det var förrän det stod i tidningen. Man vet inte hur mycket en decimeter hundralappar är, men jag gissar nu att det är cirka 50 000 kronor, säger han.

Han satt kvar en stund och väntade på att väskans ägare skulle inse sitt misstag och komma löpande tillbaka. Men till sist stängde puben och det var dags att gå hem.

– Slarvpellen kom aldrig tillbaka! säger han.

”Ganska stressad”

På hemvägen från puben gick Tomas till Södermalmspolisen och lämnade in väskan. Samma natt ringde en kroggäst till polisen för att efterlysa en kvarglömd väska med "mycket cash".

– I samma veva hörde ägaren till väskan av sig till polisen. Han hade upptäckt sin tabbe och var ganska stressad, berättar yttre befälet Victor Adolphson.

Han var inte själv med under natten men twittrade om händelsen på twitterkontot @YB_Sodermalm.

Nu väntar kanske en hittelön till mannen som lämnade in väskan.

– Jag ska inte lova något men det har i alla fall talats om det. Det kan ju tyckas rimligt, säger Victor Adolphson.

Men det har inte Tomas Bonderud hört talas om.

– Nej, men jag tycker inte det är så viktigt. Jag är stolt över att vara ärlig och tycker det är viktigt att ta hand om varanda, säger han.

”Hånar mig”

Hans kollegor verkar dock inte riktigt hålla med om det. På onsdagen fick Tomas Bonderud utstå deras retfulla kommentarer.

– De hånar mig lite. Det var några som undrade varför jag inte tog pengarna och stack. De hade alla möjliga konspirationsteorier om pengarna och tänkte att ingen nog skulle ha märkt det. Men nu kanske jag får epitetet Sveriges ärligaste komiker i stället, säger han.

Tänkte du någonsin tanken att behålla pengarna?

– Nej, det gjorde jag verkligen inte.

Det är fortfarande oklart varför ägaren till väskan hade så mycket kontanter, men det finns enligt polisen inga misstankar om brott.

Följ ämnen i artikeln