Brännskadade Gustaf medverkar i S film

Gustaf Seppelin Solli, 22, brännskadades mycket svårt vid en arbetsplatsolycka i Luleå.

Nu kämpar han för att arbetsgivare ska tvingas ta ansvar också för sina underentreprenörer – i en ny valfilm för Socialdemokraterna.

– Om jag kan göra något för att hjälpa någon annan som kan hamna i samma sits så vill jag dra mitt strå till stacken, säger han.

Olyckan i Nordkalks ugn i Luleå inträffade 2011 när sju ungdomar, anställda inom olika underentreprenörsföretag, skulle rensa bort en kalkklump med hjälp av vatten. Brännhet kalkånga slog över dem under arbetet.

Gustaf Seppelin Solli överlevde olyckan, men drabbades av 55-procentiga brännskador över hela kroppen. Han förlorade åtta fingrar och synen skadades. En person omkom.

”Allt står och trampar”

Aftonbladet har flera gånger berättat om hans fall.

Trots att det gått tre år sedan olyckan kämpar han fortfarande för upprättelse.

– Ur mitt perspektiv är det så att om det hade funnits ett tydligt huvudentreprenörsansvar så hade det varit möjligt att hitta och peka på vem som har gjort fel. Man hade inte lika lättvindigt kunnat lämpa över ansvaret på underentreprenören. Som det är nu står allt och trampar, även om alla egentligen vet vem som har gjort fel. Nu handlar det om vem som gjort fel rent juridiskt, säger Seppelin Solli.

Att S nu vill lyfta arbetsmiljöfrågorna är han glad över.

Gustaf Seppelin Solli säger att han aldrig varit politiskt engagerad, han beskriver sig som partipolitiskt obunden. Vid olyckan var han dock medlem i IF Metall, det fackförbund där S-ledaren Stefan Löfven har sin bakgrund. Men de båda har aldrig träffats.

Hjälp av facket

– Att hamna i det här utan att vara med i facket hade nog varit otroligt jävla jobbigt. Jag har fått så mycket hjälp av facket både personligen och juridiskt, säger Seppelin Solli.

Att han ställer upp i valfilmen förklarar han med att han vill lyfta frågan för att minska risken att fler ska drabbas som han gjort.

– Om jag kan göra något för att hjälpa någon annan som kan hamna i samma sits så vill jag dra mitt strå till stacken.

Socialdemokraterna går till val på att stärka arbetsmiljöarbetet både i Sverige och EU.

Enligt S-ledaren Stefan Löfven hade partiets förslag om att lagstifta om ansvar för huvudentreprenörer i alla led kunnat vara till hjälp för Seppelin Solli.

”Pekar på varandra”

– Han jobbade på ett företag som var underentreprenörer. Om vi säger till huvudentreprenören att det spelar ingen roll om du lägger ut arbetet i första, andra eller tredje led så är du i alla fall ansvarig, då kommer naturligtvis det företaget vara noga med vem som får jobbet, säger han.

– Och företagen kommer sammantaget att vara noga med att man följer det förebyggande arbetsmiljöarbetet och gör allt för att undvika skador. I dag är risken att man står och pekar på varandra, det är inte acceptabelt.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN