Skadorna läker aldrig

Här är länderna som fortfarande straffar med piskrapp: Ärren en ständig påminnelse

Den liberale saudiske bloggaren Raif Badawi, 31, ska piskas med 50 rapp varje fredag - i 20 veckor. Något som har väckt avsky världen över.
Den liberale saudiske bloggaren Raif Badawi, 31, ska piskas med 50 rapp varje fredag - i 20 veckor. Något som har väckt avsky världen över.

Spöstraffet mot den saudi­ske bloggaren Raif Badawi har väckt avsky över hela världen.

Han har dömts till tusen piskrapp och tio års fängelse för att ha kritiserat högt uppsatta religiösa företrädare.

Men han är inte ensam.

Liknande straff tillämpas fortfarande i en rad länder.

Den liberale bloggaren Raif Badawi, 31, greps 2012 efter att ha startat nätforumet ”Saudi Arabian Liberals”, där han bland annat kritiserade ­saudiska religiösa företräd­are.

Han åtalades för hädelse och cyberbrott och dömdes till sju års fängelse och 600 piskrapp.

Domen skärptes senare till tio års fängelse, drygt två ­miljoner kronor i böter och sammanlagt tusen piskrapp.

Den offentliga prygeln ska genomföras under 20 veckor: 50 rapp varje fredag med en lång, fuktad rottingkäpp.

Sverige protesterade

I början av januari i år pryglades han första gången. Med händerna fjättrade och om­given av hundratals åskådare utanför al-Juffali-moskén i Jeddah tog han slagen utan ett ljud.

Efter 15 minuter leddes han bort till en väntande bil och fördes tillbaka till fängelset.

En rad länder, bland annat Sverige, har riktat skarp kritik mot Saudiarabien och vädjat att han ska slippa resten av straffet.

- Man måste prote­stera mot det som är närmast medeltida metoder och skyddet för ­yttrandefriheten. Vi gör det genom att protestera direkt och säga hur bekymrade vi är, sa den svenska utrikesministern Margot Wallström (S) i samband med att regeringen ­framförde sin protest till den ­saudiske ambassadören i Stockholm.

Inför varje ny omgång av prygeln måste Bawadi genomgå en läkarundersökning. ­Detta för att man ska vara helt säker på att han överlever ­hela straffet.

Hittills har den spensligt byggde och diabetessjuke Raif ­Badawi inte bedömts vara i stånd att klara ytterligare rapp. I fredags sköts straffet upp för tredje gången.

Hans hustru Ensaf Haidar och parets tre barn har flytt till Kanada där de fått asyl.

- Raifs hälsotillstånd är ­dåligt och blir sämre och ­sämre, sa hon på en press­konferens tidigare i veckan.

- Jag är väldigt oroad för ­honom. Det är omöjligt för en människa att klara 50 rapp i veckan.

Saudiarabien är långt ifrån det enda landet som tillämpar spöstraff. Det förekommer även i bland annat Singapore, Iran, Irak, Malaysia, Brunei, Nigeria och Indonesien.

Spräcker huden

Metoderna varierar från land till land, enligt en sammanställning som gjorts av ­organisationen Freedom from torture.

I exempelvis Malaysia spänns den dömde fast utan kläder i en speciell ställning. ­Prygeln sker med långa ­käppar och riktas enbart mot den ­nakna rumpan. Slagen är få men hårda nog att spräcka ­huden med ett enda slag.

Spöstraffen i Iran och Saudi­arabien sker med betydligt fler slag, men de sker inte alltid mot naken hud och riktas mot en större yta, från ryggen ner till låren. Allt från pinnar, käppar och ­piskor används.

”Skadar vävnaden”

Även om rappen inte alltid utdelas med samma våldsamma kraft som i Malaysia så är den samlade effekten nog så förödande, säger Tuire Toivanen, läkare på Röda korsets center för ­tor­tyr­­offer.

Sedan början av 1990-talet har hon behandlat mer än 3 000 tortyroffer, varav en stor del utsatts för olika former av spöstraff.

- Piskrappen skadar vävnaden som går i nekros, cellerna dör. Huden blir som ett tjockt smärtsamt pansar som man aldrig blir av med, säger hon.

Att Raif Badawi piskas med kläderna på gör inte saken bättre, anser hon.

- Många säger att det till och med gör ännu ondare. Tyget fastnar i såren och gör allt ännu ­värre.

- Om det pågår under lång tid blir skadorna bara värre. ­Smärtorna sprider sig till slut över hela kroppen och utvecklas ofta till en fullt utvecklad fibromyalgi.

Avskaffades 1855

De psykiska effekterna går knappt att föreställa sig, säger Peter Hagman, psykoterapeut och verksamhetschef på Röda korsets behandlingshem i Skövde, som regelbundet möter människor som utsatts för olika former av spöstraff.

- Det här är fruktansvärt och ska inte längre få existera, säger han.

- Det värsta jag sett var en asylsökande som suttit i iranskt fängelse och fått spöstraff för sitt ­politiska engagemang. När jag träffade honom hade han svårt att gå över huvud taget. Utöver de psykiska skadorna hade han fruktansvärda muskulära skador.

- Den här sortens straff ger psykiska och fysiska skador som aldrig läker. Smärtorna sitter kvar i åratal, både de fysiska och psykiska. De plågas av mardrömmar, flashbacks och vågar inte längre lita på sin egen kropp som inte längre lyder dem. Det är tveksamt om de någonsin kan återgå till ett normalt liv.

- Om man överlever så kommer man att leva med ärren som en ständig och smärtsam på­minnelse resten av livet.

Även Sverige har tillämpat spöstraff. Det avskaffades 1855, men fanns kvar som straff i fängelse­väsendet fram till 1938. Sverige var det första ­landet i världen att helt för­bjuda alla­ ­former av kroppsstraff i och med att även barn­aga förbjöds 1979.

Andra europeiska ­länder höll fast vid prygeln betydigt ­längre.

I Storbritannien förbjöds kroppsstraff först 1948, men fanns kvar som disciplinstraff i fängelserna fram till 1965.

Den ­sista ­engelska fången ­pryglades så sent som 1962.

Länderna som tillämpar spöstraff

Klicka på de markerade områdena för mer information.

Det här händer med din kropp när den piskas

NERVCELLERNA

Nervcellerna skadas och signalerar ständig smärta. Ju fler gånger straffet upprepas desto värre blir skadan. Smärtan sprider sig till slut över hela kroppen och går aldrig över.

BLODKÄRLEN

De små blodkärlen skadas och vävnaden dör. Även om skinnet inte spricker av slagen blir huden tjock och läderartad. Läkare ­beskriver den skadade huden som ett otympligt pansar som inte går att behandla.

UNDERHUDSFETTET

Underhudsfettet förstörs. Om slagen riktas mot fotsulorna - en vanlig tortyrmetod som kallas falaka - försvinner de stöt­dämpande fettkuddarna under foten. Den som drabbas kommer aldrig mer att kunna gå normalt och smärtfritt.

PSYKISKA SKADOR

De psykiska skadorna blir livslånga i form av posttraumatisk stress och förstörd självkänsla. Den offentliga förnedringen, skräcken inför smärtan och viss­heten att straffet ska upprepas vecka efter ger men för livet.

Publisert: