Nyheter

Busschaufför sköts ner av okänd gärningsman

Av: 

Hanna Aler Sjöqvist

NYHETER

Polisen: Kan vara en våldspsykopat

Den 45-åriga busschauffören tog en promenad hem från jobbet. Vid Älvsjöbadet i Stockholm mötte han en man vars blick gav honom kalla kårar.

När han vände sig om sköts han med flera skott i ett vansinnesdåd.

– Vi hittar inga motiv, säger polisen.

Sent på kvällen den 26 januari hade den 45-årige chauffören lämnat bussen i Märsta och tog pendeltåget till Älvsjö station dit han kom vid halv tolv-tiden. Väl där bestämde han sig för att promenera hem till Hagsätra och gick ner på Ormkärrsvägen. I höjd med entrén till Älvsjöbadet mötte han en man i träningskläder som gick med vänsterhanden innanför jackan.

– Han fick en obehagskänsla i magen och vände sig om när mannen gått förbi. Då möttes han av en pistolmynning och gärningsmannen sköt chauffören med flera skott, säger Kristin Lundberg som är polisassistent på Söderortspolisen i Stockholm.

Skadades allvarligt

Mannen sköts i benen och axeln och skadades allvarligt.

– Det var bra att han vände sig om för hade han blivit skjuten i ryggen hade det kunnat gå riktigt illa, det var ren tur att han överlevde, säger Hans Strindlund som är kriminalkommissarie på Söderortspolisen.

Vapnet som användes var en pistol med nio millimeters kaliber.

Gärningsmannen sprang från platsen och sedan dess finns inga spår efter honom. En cyklist kom förbi och hjälpte till att kalla på polis och ambulans.

– Vi vill väldigt gärna få tag på den här cyklisten, vi fick aldrig hans namn och han är ett viktigt vittne, säger Hans Strindlund.

Den skadade mannen fördes till ett stort sjukhus i Stockholm där han fortfarande får vård.

Hittar inga motiv

Offret är inte känd av polisen sedan tidigare, han har bott i Sverige i 14 år och jobbat som busschaufför i två.

– Vi ser inga kopplingar till andra skjutningar i Älvsjö eftersom vi inte kan hitta någon koppling till kriminalitet hos offret, säger Hans Strindlund.

”Kan vara en våldspsykopat”

Polisen lägger just nu stora resurser på utredningen och man följer upp alla tänkbara teorier.

– Det kan vara en våldspsykopat och då är det så klart extra oroväckande om det kan hända igen, säger Kristin Lundberg.

Kan det tänkas röra sig om någon typ av inträdesprov till ett kriminellt gäng?

– Vi har arbetat även efter den teorin, säger Kristin Lundberg.

Man berättar också att möjligheten finns att någon spanat på mannen vid Älvsjö och sedan tipsat om att han befann sig på en avskild plats.

Letar efter bil med runda lyktor

Polisen är intresserade av en bil med runda lyktor, eventuellt en BMW, Mercedes eller Audi som stod parkerad utanför Älvsjöbadets entré under den aktuella kvällen.

Skytten begick inget rånförsök och under attacken sa han inte ett knyst. Brottet rubriceras som mordförsök och nu vill man ha in alla tips och iakttagelser för att kunna gå vidare med utredningen.

Ser ung ut

Gärningsmannen ska vara mellan 17-20 år gammal, ha en annan ögonfärg än blå eller bruna, ha normal kroppsbyggnad och inga avvikande ansiktsdrag. Han ska se ung ut och hade vid tidpunkten inget skägg. Han var klädd i ljusgrå träningsbyxor, en mörk träningsjacka utan luva och en grå mössa utan tryck.

Vet du någonting om händelsen? Kontakta polisen på 114 14 eller mejla tips@brottscentralen.se.

Få mer information om fallet och se polisens unika panoramabilder från brottsplatsen i klippet ovan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: