Moderaterna KU-anmäler Wallström

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-12

Moderaterna KU-anmäler utrikesminister Margot Wallström.

De vill utreda om regeringens arbete brustit vid uppsägningen av Saudiavtalet.

– Det är uppenbart att man retat upp andra länder i och med att man sagt upp avtalet. Det ser vi bland annat genom att de kallat hem sina ambassadörer, säger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd till Aftonbladet.

Moderaterna har beslutat att KU-anmäla utrikesminister Margot Wallström, uppger TV4 Nyheterna. De vill ha klarhet i detaljerna kring hur det gått till när regeringen sagt upp Saudiavtalet, uppger Moderaternas gruppledare Jessica Polfjärd för TV4.

”Sverige ska kunna vara en stark röst inom mänskliga rättigheter och demokrati och samtidigt kunna värna handelsrelationer. Det verkar som att uppsägningen av Saudiavtalet skulle kunna ha hanterats på ett bättre sätt och därför vill jag att konstitutionsutskottet ska titta på om regeringens arbete har brustit”, skriver Polfjärd i en kommentar till Aftonbladet.

Vill få klarhet

I en intervju utvecklar hon varför Moderaterna gjort sin anmälan:

– Det som jag vill ha klarhet i är att det figurerat ett flertal olika uppgifter om att Saudiarabien fått informationen tidigare än vad Margot Wallström sagt. Och det är ju så att det formella beslutet har fattats först i dag.

Hur tror ni att regeringen har brustit?

– Det är inte min sak att avgöra utan vi lämnar in en KU-anmälan för att bringa klarhet i hur man hanterat dessa frågor. Det figurerar olika besked från både Margot Wallström och Stefan Löfven om när Saudiarabien informerats.

Jessica Polfjärd anser att regeringens agerande riskerar att förändra Sveriges roll som ett ledande land i kampen för mänskliga rättigheter och demokrati.

Retat upp länder

– Det är uppenbart att man retat upp andra länder i och med att man sagt upp avtalet. Det ser vi bland annat genom att de kallat hem sina ambassader. Och dessutom har man blockerat Margot Wallström från att tala.

Bland de hårdaste uttalanden Margot Wallström gjort mot Saudiarabien är att kalla landet för diktatur. Har det varit felaktigt?

– Det är inget jag KU-anmäler.

Jessica Polfjärd vill inte utveckla på vilket sätt utrikesministerns kritik mot Saudiarabien förändrar synen på Sverige som ett land som står upp för mänskliga rättigheter och demokratik.

– Men jag tror inte att du behöver riskera Sverige som handelsnation samtidigt som du står upp för mänskliga rättigheter.