Uppgifter till norsk tidning: ”Kan gå ihop med Ryanair”

NYHETER

Skräckscenario för fackförbunden Tillbakavisas av analytiker

1 av 2

Efter tio dygn har parterna i pilotstrejken ännu inte enats om en lösning.

Nu florerar flera olika rykten om Norwegians framtid.

Enligt medier i Storbritannien kan bolaget snart flyga under brittisk flagg – medan norska medier skriver om ett skräckscenario för fackförbunden: en fusion med Ryanair.

Aftonbladet har tidigare berättat att Norwegian ligger bakom det nya brittiska flygbolaget Westforce Aviation som bildades i december förra året. Enligt tidningen The Sunday Times kan Norwegians plan vara att på sikt flyga under brittisk flagg. Det har dock förnekats av Norwegians kommunikationsdirektör Anne-Sissel Skånvik.

Nu skriver norska Nettavisen att Norwegian i stället blickar ännu längre västerut – mot Irland.

”Flera samtal senaste veckan”

Tidningen hänvisar till säkra källor som säger att Norwegians vd Bjørn Kjos och Ryanair-chefen Michael O'Leary har tät kontakt.

– Kjos och O'Leary har samtalat flera gånger den senaste veckan, bland annat om både fusion och uppköp, säger källan till Nettavisen.

Tidningen har dock inte lyckats nå Bjørn Kjos för en kommentar.

– Hade du frågat mig innan strejken skulle jag ha sagt att det aldrig skulle ske. Nu säger jag att det bara kan ske om Norwegian verkligen blöder och har problem med sina finanser, säger Jacob Pedersen, flyganalytiker på danska Sydbank, till Dagens Industri.

Ryanair i egen liga

En fusion med Ryanair är ett skräckscenario för fackförbunden. Norwegian tillhör visserligen lågprisbolagen, men Ryanair spelar ändå i en egen liga, mycket på grund av låga personalkostnader, skriver DI.

– Det är ju faktiskt det som de strejkar mot, inte sant? Men Norwegian som företag skulle få tillgång till lägre kostnader överlag om de var en del av Ryanairs modell, säger Jacob Pedersen.

Såväl Norwegians som Ryanairs pressavdelning har avböjt att kommentera ryktet.

ARTIKELN HANDLAR OM