Efter amerikanska succépodden – vi granskar svenskt mordfall

NYHETER

Reportern: Vi har hittat brister i utredningen

1 av 5

Mordet på studenten Hae Min Lee granskades i amerikanska podden Serial.

Den lockade miljonpublik och har kallats banbrytande.

Nu lanserar Aftonbladet poddserien #Fallet – i tolv avsnitt.

Första avsnittet av nya Fallet börjar med ett larmsamtal:

Samtalet kommer in till larmcentralen. Den ljusa pojkrösten låter samlad och det hörs tydligt att det är på allvar.

– Jag har dödat min mamma.

Arbetet med Aftonbladets nya satsning har pågått sen årsskiftet. Några avsnitt är redan färdiga - resten produceras vecka för vecka.

Den amerikanska succépodden Serial har inspirerat.

– Jag har precis som miljoner andra lyssnat och är helt tagen. Det är en form av granskning som också är spännande och griper tag. Jag gillar det och nu vill vi prova formen, säger Maria Trägårdh, projektchef på Aftonbladet.

Tveksam dom

Anders Johansson som har arbetat som kriminalreporter i 20 år är poddens programledare. Han får många ”oskyldigt dömda” på sitt bord. Just det här fallet kom från en advokat som ville ha kriminalreporterns åsikt om vad han kallade ”en mycket tveksam dom” med ”uppenbara brister”.

Anders Johansson fastnade direkt.

– Det finns så många frågetecken som ni kommer att få höra om redan i första avsnittet. Advokaten berättade för mig om det här mordet som hade gäckat honom i många år och han har rätt, det finns många detaljer som bör ses över.

”Vi vill nå ut till läsarna”

För Aftonbladet är det här en ny form av journalistik. Avsnitten lanseras på flera plattformar. #Fallet har också en egen sajt med mycket extrainformation. Här får lyssnarna till exempel få veta mer om huvudpersonerna, ta del av bilder och dokumentation från brottsutredningen och alla nya spår granskningen ger.

– Vi vill nå ut till läsarna, och nu lyssnarna, på ett helt nytt sätt. Jag tror absolut att vi kommer att få se mer av den här typen av journalistik, säger Michael Poromaa som är nyhetschef på tidningen.

Aftonbladets Brottscentralen är också involverat i satsningen. Det blir en unik kombination av radio-, tv- och tidningsjournalistik.

Eftersom programserien produceras efter hand kan lyssnarna komma med tips och bidra till seriens utveckling.

– Egentligen är det ett klassiskt exempel på grävande journalistik. Anders granskar ett mordfall med uppenbara brister och vi gör det i ny form i realtid, berättat på ett spännande sätt, säger Maria Trägårdh.

Tyck till under hashtaggen #Fallet