Löfven talade på hemmaplan

NYHETER

ÖRNSKÖLDSVIK. Stefan Löfven tog chansen att tala om tågsatsningar på hemmaplan i Ö-vik.

– Om hela landet ska ha förutsättningar måste vi ha bra infrastruktur också för norrlänningarna. Nu måste vi bygga Norrbotniabanan och dessutom ska Ostkustbanan rustas upp, säger han.

Det blev ett varmt mottagande för Stefan Löfven när han gästade partikamraterna i Örnsköldsvik och deras valupptakt. Det är här han både bott, jobbat och också har sitt sommarställe.

– Det är härligt att vara här och träffa så många bekanta och vänner, säger Stefan Löfven efter talet.

Lyfte tågsatsningar

Som vanligt när S-ledaren framför partiets budskap så handlade det mesta om jobben. Men på plats i Ö-vik tog han också chansen att tala om vad S vill göra med tågtrafiken. Han menade att det i dag finns för många proppar som stoppar upp järnvägstrafiken och slog också ett slag för ökat underhåll.

Stefan Löfven passade dessutom på att lova Ö-viksborna särskilda satsningar på Norrlandstrafiken.

– Det är två saker vi vill göra. När Botniabanan nu är på plats, vilket är en mycket bra satsning, så ska också Norrbotniabanan påbörjas och Ostkustbanan rustas upp, säger han.

– Standarden mellan Gävle och Sundsvall är för dålig. Nu finns det en etapp som är beslutad och påbörjad till Njurunda. Men vi kommer under nästa mandatperiod också besluta om nästa etapp, men först måste Trafikverket få titta på vilket steg som är det bästa.

Kostnaden för byggena menar Stefan Löfven finns i Trafikverkets långsiktiga planeringsplan.

Flirtade med pensionärer

Men Stefan Löfven fick i sitt tal också applåder när han vände sig till landets pensionärer. Han flirtade friskt när han slog fast att S vill avskaffa skatteklyftan mellan landets pensionärer och dem som arbetar och han lyfte också att S vill skrota premiepensionssystemet PPM.

– Pensionärsskatten är feltänkt. Det är en orättvisa att en pension som egentligen är en uppskjuten lön ska beskattas högre.

Under besöket i Ö-vik fick Stefan Löfven skaka många händer och krama gamla vänner. Flera ville också fotograferas med honom och önska lycka till i valet. Att Löfven har sina rötter i den sedan länge S-styrda kommunen var tydligt.

På plats med Stefan Löfven fanns Elvy Söderström, kommunens starka kvinna och sedan länge personlig vän med S-ledaren.

– Hans tal var så starkt och så tydligt. När man känner honom så väl så känner man att när han talar om att hålla ihop så är det på riktigt. Är det någon som kan det så är det Stefan, det har han visat många gånger, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM