Polisen jagar bilisthatande seriemördare i Ryssland

1 av 3 | Foto: Polisen i Ryssland
Mannen som söks Mördaren misstänks hata bilister.
NYHETER

Polisen misstänker att en bilisthatande seriemördare ligger bakom omkring 14 mord i Ryssland.

Alla offer har skjutits med ett skott i huvudet.

– Mördaren har inte tagit några pengar vid tillfällena och verkar heller inte ha känt offren, säger psykologen Mikhail Vinogradov till brittiska The Mirror.

De senaste åren har omkring 14 personer som tros höra ihop hittats mördade i en förort till Rysslands huvudstad Moskva. Kopplingen mellan dem är att de alla kört bil och blivit skjutna med ett skott i huvudet.

Nu söker den ryska polisen efter en man som de tror är en ”bilisthatande seriemördare”, skriver den brittiska tidningen.

Vid morden har inget stulits från bilarna och polisen har inte kunnat se något tydligt motiv. Morden har inte föregåtts av bråk eller annan typ av provokation. Det har gjort att polisen nu tror att mördarens motiv är att han hatar bilister.

Mördade två pensionärer

Det senaste mordet inträffade i juni i år. Då sköts 53-årige Alexey Tsiganov ihjäl nära Domodedovo-flygplatsen utanför Moskva. Tidigare samma månad sköts Albert Yusupov ihjäl i ett område inte långt från flygplatsen.

I maj sköts två pensionärer ihjäl.

Polisen har nu släppt en fantombild på den man man tror kan ligga bakom morden. Det är oklart hur polisen fått fram uppgifter om den misstänkta mannens utseende, men de uppmanar nu allmänheten att inkomma med tips som kan leda till att han hittas.

”Bekant med området”

Den brittiska tidningen skriver att källor med insyn i utredning berättat att ballistiska tester visat att samma vapen, en Makarov-pistol, använts vid alla mordtillfällen. Upptäckten gjordes först efter att man konstaterat likheterna mellan fallen.

Psykologen Mikhail Vinogradov har gjort en gärningsmannaprofil på mördaren för polisens räkning. Han säger att mannen inte verkar ha känt sina offer och påpekar att inga pengar stulits vid mordtillfällena.

– Allt pekar mot att vi har att göra med en seriemördare. Det är också typiskt att han dödar i ett område i utkanten av Moskva. Det är troligt att han är bekant med området, säger Vinogradov.