MP:s krav för att sätta sig i regering

avPär Karlsson

Foto: ANDERS DEROS
Åsa Romson, Gustav Fridolin samt den migrationspolitiska talespersonen Maria Ferm presenterade flera migrationspolitiska förslag som man vill genomföra under nästa mandatperiod.

GÖTEBORG. Miljöpartiet har sagt att man gärna bildar regering med Socialdemokraterna efter valet i höst.

Men när man nu samlas till kongress i Göteborg skärper man tonen mot Stefan Löfven.

– Våra mål när det gäller skola, jobb och klimat är inte förhandlingsbara, säger språkröret Gustav Fridolin (MP).

I morgon inleds Miljöpartiets kongress i Göteborg men redan i dag sparkar man i gång med en valfestival. Det hela inleddes med att språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin samt den migrationspolitiska talespersonen Maria Ferm presenterade flera migrationspolitiska förslag som man vill genomföra under nästa mandatperiod.

MP har under de senaste fyra åren samarbetat med Alliansregeringen på området vilket bland annat gjort det lättare för papperslösa att få vård och för sjuka barn att få uppehållstillstånd.

Framöver kräver man nu bland annat stärkt asylrätt för HBTQ-personer, att det ska bli lättare att få uppehållstillstånd även för vuxna som är sjuka och att det ska bli möjligt att söka asyl till EU-land från det hemland man flyr eller flyttar ifrån.

– Vi vill att den svenska debatten fortsätter att hålla sig kring hur vi i Sverige kan säkerställa att människor välkomnas om de har behov av skydd, etablerar sig eller jobbar i landet eller om de är kärleksinvandrare, säger Åsa Romson.

Vill regera med S – men ställer krav

Efter presskonferensen utvecklade också språkrören hur de ser på regeringsfrågan efter nästa val. Sedan länge är det känt att Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill se ett maktskifte och bilda regering efter valet i höst. I helgen ska de gröna spika sitt valmanifest som ska ligga till grund för eventuella regeringshandlingar med Stefan Löfvens parti efter en valseger. Det finns en lång lista på områden där MP och S i dag tycker olika, bland annat när det gäller migrationspolitiken.

– Men det är väljarna som avgör hur starka vi blir när vi går in i sådana förhandlingar och vilken möjlighet vi har att få igenom våra frågor. Det är ju även så att det kan krävas flera partier för att få till en slagkraftig regering men det vet vi inte förrän efter valet, säger Gustav Fridolin.

I det valmanifest som ska behandlas i helgen är tre frågor prioriterade: nya jobb, skola och klimat. Vänsterpartiet har sagt att man inte sätter sig i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik inom välfärden, vilket är ett ultimatum från partiets håll. Några sådana konkreta specifika krav kommer inte från MP:

– Men våra mål är inte förhandlingsbara. Ska vi underteckna en regeringsförklaring ska vi känna oss trygga med att här finns politik som gör att vi kommer möta klimathotet, vända utvecklingen i skolan och se till att fler unga får jobb, säger Fridolin.

Kräver mer

Enligt Åsa Romson kommer MP:s valmanifest bli relativt brett, men allt är mer eller mindre förhandlingsbart i regeringsförhandlingar.

– Vi skulle ha väldigt svårt att ställa ett ultimat krav, som innebar att vi skulle säga ja till allt annat om vi bara får det, sitter vi med i vilken regering som helst. Så är det inte, vi ställer nog fler krav på att få igenom mer än så, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM