Nyheter

Sista dagen att rösta till EU-valet

Av: 

TT

Ida Gustafsson

NYHETER

Klockan åtta i dag öppnade vallokalerna för valet till EU-parlamentet. Rekordmånga - över en miljon - har redan röstat.
I kväll klockan 21 stänger vallokalerna och sista chansen att rösta i EU-valet är då förbi.

För att rösta i dag, på valdagen, tar du dig till din egen vallokal, i ditt eget valdistrikt, i din egen kommun. Men det går även på valdagen bra att förtridsrösta. På valdagen ska minst en röstningslokal per kommun vara öppen. På valmyndighetens hemsida kan du se var det går att förtidsrösta idag.

Har du inte möjlighet till det går det att rösta via bud, men då krävs speciella skäl som till exempel att väljaren är sjuk, gammal eller sitter i häkte. För den som inte har förtidsröstat och inte har möjlighet att åka hem är det alltså för sent.

Rekordhögt valdeltagande

Valde du att förtidsrösta finns det möjlighet att i dag göra om ditt val i din egen vallokal. Men det går inte att ångra sig om du redan röstat i vallokalen.

Befinner du dig utomlands är det för sent för att rösta.

Enligt en mätning från Aftonbladet/Inizio ser valdeltagandet i EU-valet ut att bli rekordhögt. I en webbenkät uppger 56 procent att de kommer att rösta i dag. 

– Det har varit en väldigt kort och intensiv valrörelse. Och intresset har verkligen tagit fart på slutet. Det ser vi ju bland annat på förtidsröstningen som har ökat. I vår mätning så har röstbenägenheten ökat i alla ålderskategorier, förutom de som är födda på 30-och 40 talet, säger Karin Nelsson på Inizio till Aftonbladet.

S ringer 100 000

I ett sista försök att vinna röster kommer Socialdemokraterna ringa upp 100 000 väljare, skriver Expressen i dagens papperstidning. En telefontjänst ringer upp väljarna som får höra ett inspelat meddelande med ett erbjudande om att vara med på ett telefonmöte. Mötet, som börjar klockan 11, leds av partiledaren Stefan Löfven och valgeneral Jan Larsson.

Metoden är hämtad från amerikanske presidenten Barack Obamas kampanj. Tjänsten är köpt från ett företag i USA.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter