Ica-butik vill att vi ska dricka must hela året

NYHETER

Experten: "Kan hota julmusten"

1 av 3 | Foto: Edward Blom ställer sig aningen tveksam till nya musten.

Musten har varit tradition vid julen och påsken. Men däremellan? Nu vill en Ica-handlare att vi ska dricka must hela året.

Sedan en tid tillbaka har Ica-handlaren Mikael Kring i Karlstad bestämt sig för att börja sälja en mer generell must.

Med "Åretruntmusten" vill han att svenskarna ska kunna dricka must även när det inte är jul eller påsk.

– Kunderna är jätteglada, det finns massa människor som vill dricka must året runt. Som det har varit hittills så har folk druckit jul- och påskmust så intensivt under två månader att de tröttnat. Nu kan man dricka den mer regelbundet, säger Kring till Aftonbladet.

Edward Blom: "Kan hota julmusten"

Designen på flaskan har tagits fram av en reklambyrå och i år vann Åretruntmusten designpriset i marknadsföringstävlingen ”Guldvargen”.

Gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom tycker tilltaget är problematiskt, men vill inte såga det helt.

– För en gångs skull har jag inte en klar åsikt. Musten är den godaste läsken och den enda som funkar till mat. Så det finns ett behov av att dricka det året runt, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Det negativa är att det hotar julmustens starka ställning under julen. Om man säljer musten året runt tappar vi den starka laddningen som julmust fortfarande har runt jul.

Blom håller inte med Ica-handlaren om att folk tröttnar på jul- och påskmusten.

– Det håller jag inte med om. Jag tror man tröttnat betydligt mindre om man har det under en begränsad period. Det är som med glögg, hade man druckit det varje vecka hade man till slut bara undrat vad det var för sockersöt smörja.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ica

Påsken