Sanna, 9, hyllas för skitjobbet – plockade 172 bajspåsar

Publicerad 2015-03-23

Mamman: "Hon älskar djur och natur"

Sanna Lagerwall, 9, gick med sin mamma Ewa Libera runt Sisjön i Göteborg. Tillsammans bestämde de sig för att ta strid mot något de stört sig på i flera år: Hundbajspåsarna.

När alla eleverna i skolan skulle jobba ihop pengar till ett skolbygge i Afrika under en dag fick 9-åriga Sanna Lagerwall en något speciell uppgift.

Tillsammans med mamma Ewa Libera gick hon runt Sisjön och plockade upp hundbajspåsar.

– Vi sa att för varje bajspåse lägger vi fem kronor. Efter 200 meter fick vi ändra oss – det var för många, säger Ewa Libera till Aftonbladet.

Tog hand om fem igelkottar

De hade länge stört sig på påsarna, vars plast inte bryts ned på upp till 20 år i naturen. Men det är inte det enda Sanna gjort för djur och natur.

– Sanna älskar djur och hon är väldigt inne på att rädda och hjälpa djur. Hon har varit fältbiolog sedan hon var fyra månader gammal. Det var mest på skoj men hon har fortsatt.

Sanna är också fadder till en elefant och familjen har haft för vana att rädda olika djur. Till exempel tog de en gång hand om fem igelkottar hemma.

”Jag är chockad”

När Ewa la ut bilden på Sanna och bajspåsarna på Facebook trodde hon mest att det skulle vara kul för några få kompisar. Men nu har bilden delats nästan 6 000 gånger.

– Jag är verkligen ingen Facebookmänniska. Men jag tänkte att jag delade den så att mina kompisar kan säga "åh vilket skitjobb". Men det har blivit en stor grej, jag är chockad. Det har öppnat en Pandoras ask någonstans.

Nu ska hon och Sanna fortsätta ta strid mot nedskräpningen. De tänker gå till djuraffärer och uppmana dem att informera kunder som köper påsarna att de inte kan brytas ned av naturen.

Och bilden på Sanna ska plastas in och hängas upp vid Sisjön.

– Då kanske vi kan påverka några i alla fall.

Följ ämnen i artikeln