Valåret 2014

Lööf: Mina tankar är hos dem som kämpar mot elden

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

C-ledaren inledde sommartalet med att tala om branden i Västmanland

Centerledaren Annie Lööf inledde sitt sommartal i Nacka med att tala om jättebranden i Västmanland.

– I det här läget är det inte partipolitik som ska vara i fokus, det ska vara fullt fokus på att rädda människor, djur, hus men också livsverk i form av skog och mark, säger hon.

Inför åhörarna som tagit sig till Nyckelvikens naturreservat i Nacka slog Annie Lööf flera gånger fast att det nu är 39 dagar kvar till riksdagsvalet.

För partierna handlar det om att få partiorganisationen på fötter för att knacka dörr och locka väljare. Att poängtera att tiden är knapp är ett sätt att väcka det engagemanget.

Tankar till drabbade

Inledningen av talet ägnade Annie Lööf åt att tala om den omfattande brandkatastrofen i Västmanland.

– Mina tankar går till alla dem som kämpar mot elden och de som evakueras, säger hon.

Enligt Annie Lööf är det viktigt att branden inte görs till partipolitik. I stället menade hon att alla måste hjälpas åt. Själv har hon uppmanat hela Centerrörelsen att rycka in med den hjälp man kan ge. Ge evakuerade djur stallplatser, hjälpa till med mat och vatten eller vad behoven nu kan vara.

Kritiserar Löfven och MP

När Annie Lööf efter talet träffade media utvecklade hon sin kritik mot de partier som enligt hennes gjort partipolitik av branden och deras agerande under katastrofdygnen. Framförallt mot MP som på tisdagen föreslog ett brandflyg till Sverige, men också S vars partiledare Stefan Löfven åkte till katastrofområdet i går.

– Jag tycker det är sorgligt när vi ser både partiledare på plats men också partier som gör partipolitiska utspel mitt i denna katastrofs vardag. Jag har valt att skicka landsbygdsminister Eskil Erlandsson dit eftersom han har ett ansvar för detta i regeringen och också uppmana vår breda folkrörelse att göra vad de kan för att underlätta för dem som drabbas.

Men kan det inte vara bra att som politiker vara där och på plats själv se omfattningen och hur räddningsarbetet går?

– Självklart, det är jätteviktigt att få en egen upplevelse av detta men jag är mån om att inte skicka en turné av politiker dit. Personerna som arbetar där måste få ha fullt fokus på att faktiskt släcka branden och evakuera de djur och människor som drabbas.

"Slår undan fötterna"

I övrigt var det ett klassiskt Centertal som Annie Lööf höll.

Hon poängterade partiets hjärtefrågor, bland annat småföretagens villkor och miljön, och kom också med några påhopp på de politiska motståndarna.

Bland annat kritiserade hon Stefan Löfven (S), Åsa Romson (MP) och Jonas Sjöstedt (V) för att vilja slå undan benen för de så kallade läxhjälpsföretagen.

Hon berättade om en ung entreprenör i branschen som hon träffat och som rörts till tårar av rädsla för att bli av med sitt jobb.

– Hon såg sin framtid dras bort framför fötterna, säger Lööf.

Lyfte Alliansen

Men C-ledaren tog också upp det förslag om en ytterligare miljöbilssatsning för att skynda på utvecklingen till fler elbilar som hon och partiets ministrar i dag presenterade på DN debatt. Och hon lyfte också vikten av att få bort giftiga och hormonstörande kemikalier ur vardagen genom höga djurskyddskrav och en global kommission som ska arbeta för en slopad onödig antibiotikanvändning.

Avrundningen ägnade Annie Lööf åt att lyfta Allianssamarbetet.

– En sak är jag helt övertygad om. Vi kommer att lyckas. Det beror i grunden på en enda sak. Vi är överens om vart vi vill med Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE

Eskil Erlandsson tvingas avgå

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014

Annie Lööf