Gatuhunden Arthur ska opereras

Publicerad 2015-01-22

Gatuhunden Arthur trollband så gott som en hel värld när han följde svenska multisportlandslaget genom Ecuadors djungel.

Men ännu är inte strapatserna över för Arthur.

Den 5 februari ska han opereras.

– Ett helt team av veterinärer kommer att jobba med honom samtidigt, säger husse Mikael Lindnord.

Nyheten om den tilltufsade gatuhunden som trofast följde det svenska VM-laget genom flera dygns löpning, cykling och forsränning på 4 500 meters höjd efter att han fått en köttbulle tillslängd av dem, blev en världsnyhet i fjol.

Operationstid

Landslagsmedlemmen Mikael Lindnords kamp att sedan få med hunden från Ecuador till Sverige följdes av många, och när Arthur och Mikael landade på Arlanda i november möttes de av ett stort pressuppbåd.

Sedan dess har Arthur suttit i karantän där han ska tillbringa sammanlagt 120 dagar.

Men trots att Arthur klarade av att hänga med det svenska landslaget i multisport - en av de tuffaste sporterna i världen - så har han fortfarande en svår trapats kvar.

Den 5 februari har han en operationstid bokad.

– Arthur hade fyra djupa sår i ryggen när han kom till Sverige. De hade blivit infekterade och fått larver i sig och i Sverige upptäckte man att det fortfarande fanns puppor kvar i såren, säger Mikael Lindnord.

"Verkar trivas bra"

Ett av de större såren vill inte riktigt läka, Arthurs tänder är nedslitna efter ett hårt och skitigt liv på gatan, öronen är infekterade och han har problem med en klo.

Så i februari kommer ett helt veterinärteam att ta sig an Arthur.

– Eftersom han sitter i karantän fortfarande så får de stänga ner hela djursjukhuset då han ska dit, säger Lindnord.

Efter operationen väntar en tid till i karantän för Arthur.

Men det går ingen nöd på honom där enligt husse.

– Han verkar trivas bra, det är ett riktigt bra team som jobbar med honom. Hundar anpassar sig väldigt lätt. Han verkar glad när vi kommer men har inga problem när vi åker.

"Längtar mycket"

För Mikael Lindnord och hans familj är det fortfarande en lång väntan kvar till den 20 mars då Arthur får komma hem till dem för gott i Örnsköldsvik.

– Vi längtar jättemycket. Vi håller på att göra i ordning för honom så att han ska trivas bra.