Jomshof vald till ny SD-partisekreterare

I dag valde SD:s partistyrelse Richard Jomshof till ny partisekreterare.

Björn Söder fick inte sin önskan igenom om att avvakta.

– Det fanns andra viljor, säger Söder.

Sverigedemokraternas partistyrelse har idag fattat beslut om att Richard Jomshof kommer att tillträda som ny partisekreterare. Beslutet fattades enhälligt. Richard Jomshof tillträder den 26 februari. Fram tills dess ska det ske en överlämning.

Vikarierande partiledaren Mattias Karlsson är glad över beskedet.

– Det är en sak vi diskuterat länge och som det funnits samsyn kring. Det vi varit oense om är vad som är den lämpligaste tidpunkten, men det här blev en bra kompromiss, säger Mattias Karlsson.

Uppgifter om maktkamp

Under förra veckan har det rapporterats om maktkamp inom Sverigedemokraterna.

Björn Söder, som varit partisekreterare sedan 2005 och i september blev vald till riksdagens andre vice talman, har sedan länge aviserat att han velat lämna partisekreterarposten.

I en text till partitidningen SD-Kuriren angav han dock nyligen att han på grund av situationen med Jimmie Åkessons sjukskrivning ville avvakta med partisekreterarbytet. Mattias Karlsson ville dock tona ned uppgifterna om interna bråk.

Björn Söder säger i dag till Aftonbladet:

– Det här var ett bra kompromissförslag, men jag hade helst lämnat i dag. Jag hade lagt upp en tidsplanering där jag såg att det bästa för partiet var att göra en bra överlämning, få tjänstemännen på plats, och att jag skulle lämna i slutet av mars eller början av april. Men när inte det vann gehör kunde jag lika gärna ha lämnat i dag.

Söder: "Fanns andra viljor"

– När jag gick hit i morse kände jag första att det skulle vara skönt att gå härifrån och sätta tänderna i politiken i morgon, men det fanns ett önskemål från distriktsordförandegruppen att det skulle bli en månads överlämning. Eftersom jag jobbat med dem i många år kändes det rätt.

Söder framhåller att bytet skyndats på mot hans vilja.

– Det fanns andra viljor om att det här skulle ske snabbt. Jag har försökt flagga för de problem jag kan se uppstår om det sker för snabbt. Det är saker vi inte löst än, men är på väg att lösa. Jag kan inte göra mer än att flagga för dem, så att jag känner att jag har ryggen fri.

Jimmie Åkessons sjukskrivning går ut på lördag. På en presskonferens under eftermiddagen uppgav Jomshof att besked om Åkesson väntas under de närmaste dagarna.

Jomshof säger att den stora förändringen blir att han i sin nya roll kommer ha mer tid att fokusera mer på kommunikation, både externt och internt, för att kunna avlasta partiledaren.

– Det blir en ny roll för partisekreteraren, något som Jimmie Åkesson velat, säger han.

Han menar att partiet har kontroll över överlämningen, trots att Söder ville sitta kvar längre på sin post.

– Vi kände att vi inte kunde vänta längre, det här måste på plats.

Mår illa då djur behandlas illa

Richard Jomshof, 43, blev medlem i SD 1999 och sitter sedan valet 2010 i riksdagen för partiet.

Han är ledamot i SD:s partistyrelse och verkställande utskott och även ansvarig utgivare för SD-Kuriren.

På sin blogg skriver han bland annat om sin tid i synthpopbandet Elegant Machinery, där han var låtskrivare under framför allt 1990-talet, att han tidigare röstat på Moderaterna, och att han är vegetarian sedan 17 år tillbaka, eftersom han blir illa berörd då "försvarslösa djur (och människor) behandlas illa".

Han har en rad kontroverser bakom sig, framför allt när det gäller hans antimuslimska åsikter. Han har bland annat uttryckt att våldtäkt är en del av muslimsk kultur, och att islam är ett "långt värre hot" än nazismen.

Han är utbildad gymnasielärare med historia och geografi som huvudämnen, och har vid två tillfällen blivit av med sitt lärarjobb på grund av sina åsikter.

Jomshof har delvis finska rötter, men är född och har levt större delen av mitt liv i Helsingborg.

I dag bor han med fru och två söner i Karlskrona skärgård i Blekinge.

Publisert: