Löfvens utbrott mot SVT efter duellen

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

1 av 4

Stefan Löfven var helt oförberedd på att han skulle stå på en låda under duellen mot Fredrik Reinfeldt.

På vägen ut från studion var han rasande på SVT.

– Det är för jävligt, sa han i kulisserna efter sändningen.

Statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) möttes i en duell i SVT i går - med bara en vecka kvar till valet.

Förutom kampen om jobben, skolan och miljön var det också en annan fråga som hamnade i fokus under och efter sändningen – en låda.

Eftersom Reinfeldt är längre än Löfven hade SVT valt att placera S-ledaren på en förhöjning. Den syntes väl i bild. Under duellen svämmade sociala medier över av kommenterar. Det skämtades friskt om hur många dueller Löfven skulle ”stå pall” och om att han ”höll låda”.

När han fick frågor om det efter duellen berättade han att han inte hade någon aning om tilltaget innan han kom in i studion. Han hänvisade till SVT men sa också:

– De sa ingenting, jag ser bara att den står där när jag kommer in.

S-ledaren höll masken inför kamerorna men i kulisserna bakom scenen visade han sin ilska mot att SVT inte informerat honom eller hans stab. På vägen ut hörde Aftonbladets team honom säga:

– Det är för jävligt.

Även M var irriterat

Enligt vad Aftonbladet erfar framfördes också direkt kritik från Löfvens medarbetare till SVT. Eva Landahl, programchef och valgeneral på SVT, svarade sent i går kväll på kritiken.

– Vi ställer väldigt ofta gäster på lådor om det är skillnad i längd. Det är för att bildproduktionen ska bli mycket snyggare och att kameran inte behöver gå upp och ned hela tiden. Vi har gjort det tidigare och vi har också planer på att göra det i slutdebatten på fredag, säger hon.

Hon menade att detta även gäller när lådan syns i bild.

– Vi hade så klart kunna informera om det men vi är så vana vid att politikerna accepterar de produktionsförhållanden som är för att man ska göra en snygg bildproduktion.

Men det var inte bara S-lägret som man ilsknade till mot SVT. Redan innan drabbningen hörde moderater av sig och var kritiska mot ett nyhetsinslag som sändes i Rapport tidigare under dagen. Det handlade om siffror från Skolverket. De visade att antalet elever som inte får godkända betyg i nionde klass ökar allt mer.

Tar kritiken med ro

I M-lägret var irritationen stor då Skolverkets rapport kom redan förra veckan och att vissa siffror gäller för 2013. Stefan Löfven nämnde inslaget under valspurten i Kungsträdgården i förrgår men även på väg in till SVT:s duell.

– Det är helt otroligt att de sänder det inslaget samma dag det är duell, när det borde vara extra viktigt att vara opartiska. Det var en räkmacka för Löfven, säger en M-källa.

Men Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Rapport, tar kritiken med ro.

– Vi har haft moderata personer som har kritiserat detta inför sändningen men vad jag vet så var det inget av det som togs upp i duellen. Vi tänker alltid på balans, säger han.

Han menar att redaktionen på Rapport arbetat med material under en tid och att man nu var färdig.

– Dessutom var vi noga med att påpeka att det varit dålig utveckling under både S-regeringen och Alliansregeringen.

ARTIKELN HANDLAR OM