Nyheter

Miljöpartister sätter press på Fridolin i hemliga mejl

Av: 

Richard Aschberg

NYHETER

Hemlig mejlväxling om ny inriktning

Flera ledande miljöpartister och riksdagsledamöter har i hemliga mejlväxlingar diskuterat ett upprop för att få partiet att fokusera mer på landsbygden.

I uppropet krävs enorma satsningar på glesbygden och att banker ska tvingas låna ut pengar utan ränta.

– Jag tycker inte vi ska kliva in på ränteförbuds-minfältet i valspurten. Det är onödigt att serva Alliansen med det utspelet, skriver partiets valsamordnare i Västernorrland, Patrik Olsson, i mejlväxlingen.

Aftonbladet har tagit del av den interna mejlväxlingen som till viss del kan tolkas som ett uppror mot partiledningen.

Tf ordförande för partiets avdelning i Jönköpings län Johannes Ljung tycker uppropet är ett gott initiativ, men skriver samtidigt:

– Om media anar splittring och interna motsättningar är det risk att de hugger direkt.

Uppropet har skrivits av Jon Rosén som står på första plats på partiets lista till kommunalvalet i Dorotea.

Kräver lokalredaktörer i alla kommuner

På torsdag besöker Gustav Fridolin hans hemkommun och tanken har varit att presentera uppropet då så att han ska "ta landsbygden till sitt, miljöpartiets och landets hjärta".

Rosén anser att bankerna styr kapitalströmmar till städerna och skriver:

"Bankerna ska bli samhällsbyggare utan ränta: får inte diskriminera landsbygden"

Rosén kräver också att all media som vill kalla sig riksmedia måste ha en auktorisation med krav på en lokalredaktör i varje kommun över hela landet. Kostnaderna för respektive tidning, radio- eller tv-kanal att avlöna 290 lokalredaktörer ska staten stå för, enligt Rosén.

– Jag skulle vilja säga att det mest nya i det här är att man ställer sig upp för landsbygden och redovisar vad man tycker, på ett klart och tydligt sätt visar att nu och framgent får inte landsbygdsperspektivet försummas, skriver han i mejlet som har skickats ut tillsammans med upporpet.

"Vad ska vi svara?"

Anna Wåhlström som är partiets politiske sekreterare i landstinget i Sörmland är mycket positiv och skriver:

– Vi har samma problem på landsbygden i Sörmland. Så fort man säger Miljöpartiet så säger folk "bensinskatt -–USCH". Ungefär. Och så är det mer eller mindre färdigpratat.

Hon vill att uppropet ska publiceras i både rikspress och lokaltidningar.

– Det måste ju inte vara ett språkrör som driver frågan, skriver hon.

Tobias Adersjö som är partiets regionordförande i Kronoberg och kandiderar till riksdagen skriver:

- Nej, ni ska/bör inte nämna att vi kommer att starta ett landsbygdsnätverk. Vad ska vi svara om de frågar varför ni startar upp det nätverket? Oavsett svar så kommer de att säga att landsbygdsavdelningarna har krävt det eller att MP är så Stockholmscentrerat att man måste starta upp ett krisnätverk för landsbygden.

"Hugga som hungriga gamar"

Även riksdagskandidaten Robert Damberg som är valsamordnare i Uppsala tillhör dem som tycker det är otaktiskt att gå ut nu:

– Ges media en öppning att hugga på "Miljöpartiet får kritik internt för Stockholmsfixering" så kommer de hugga som hungriga gamar, skriver han.

Karin Thomasson som är ledamot i partistyrelsen, kommunalråd i Östersund och kandiderar till riksdagen är inne på samma linje och skriver:

– Det kan skada oss och ge bränsle åt dem som vill peka ut oss som landsbygdsfientliga.

Tre riksdagsledamöter står med på mejlinglistan – Lisen Nordin, Tinas Ehn och Jabar Amin.

– Hej igen, visst behöver miljöpartiet öka sin trovärdighet hos många på landsbygden. Men som landsbygdspolitisk talesperson i riksdagsgruppen, anser jag att vi ändå har arbetat mycket med frågorna och trovärdigheten, skriver Tina Ehn till sina mer eller mindre upproriska partivänner.

ANNONS

Mumindagen är här! Fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: