Thailands varningssystem för tsunami är trasigt

Av: Ida Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MIKAEL GUSTAVSEN

NYHETER

Systemet som varnar för framtida tsunamivågor i Thailand är ur funktion, enligt landets ledande naturkatastrofexpert.

Om landet drabbas av en jordbävning skulle kusten översköljas av jättevågor inom 30 minuter - utan förvarning, menar experten.

Efter tsunamikatastrofen 2004 investerade länderna kring Indiska Oceanen i säkerhetsbojar för att varna för framtida tsunamivågor. Bojarna skulle registrera jordskalv till havs för att sedan skicka informationen till varningstorn som placerades längs med kusterna.

Säkerhetsexpert varnar för nya katastrofer

Två av bojarna, belägna i Andaman-havet utanför Thailands kust, är nu ur funktion, skriver Bangkok Post.

Ytterligare en boj - som donerades av USA 2004 - finns placerad i Indiska Oceanen, men är inte tillräcklig för att upptäcka tsunamivågor vid den jordbävningsaktiva Sakraekrang-förkastningen, skriver Bangkok Post.

Om inte bojarna byts ut riskerar landet att drabbas av ytterligare en tsunamikatastrof, säger den thailändska säkerhetsexperten Smith Thammasaroj.

– Jag förstår inte varför det inte är en prioriterad fråga för myndigheterna att reparera dem eller ersätta dem med nya bojar. Vi kan inte undvika en annan tragedi om vi inte har bojarna som varnar oss i förväg, sa Smith, som är tidigare chef för Thailands nationella katastrofvarningscenter.

"Människor kan inte varnas"

Han får medhåll av Maitree Jongkraichak, en talesperson från fiskebyn Ban Nam Khem, som ödelades i tsunamin 2004. Varningstornen som upprättades efter katastrofen är för få, menar han.

– Konsekvensen är att människor i vissa områden inte kan varnas om en katastrof är på väg, säger han.

När bojarna placerades ut 2004 upprättades ett fyraårskontrakt med leverantören. Men sedan ett år tillbaka finns ingen som tolkar informationen från bojarna. På grund av den politiska oron i landet antogs ingen ny budget för att förnya kontraktet, skriver Bangkok Post. Thailands katastrofvarningscenter uppger dock att statliga medel sökts för byta ut bojarna under 2015.

Indonesien och Japan kan varna för tsunamivågor inom fem minuter, skriver tidningen.

LÄS OCKSÅ

Vågen –  10 år efter tsunamin

Publicerad: